Oljenedtur hindret nye rekorder på Wall Street

Foto: Stan Honda (AFP)

Amerikansk råolje endte opp på det laveste nivået siden juni 2012 etter et fall på 1,76 dollar til 78,78 dollar.

03.11.14 22:45

Det så lenge ut til å bli en bra dag på New York-børsen - og en ny rekordaften.

Men et brått og plutselig fall i oljeprisene ødela moroa.

Oljeprisene falt like før råvarebørsen i New York stengte klokken 20.30, ifølge Bloomberg. Nyhetsbyrået Reuters peker på den sterke dollarkursen som en mulig forklaring på at oljeprisen har falt mandag,

Etter den ferske børsrekorden før helgen var stemningen mer avventende på Wall Street mandag, men investorene venter på den viktige innkjøpssjefsindeksen fra ISM.

I åpningshandelen var Dow Jones ned 0,1 prosent, S&P 500 er uendret og Nasdaq steg 0,1 prosent.

Da børsen stengte var Dow Jones ned 0,14 prosent, S&P 500 ned 0,01 prosent og Nasdaq steg med 0,18 prosent til 4638 poeng

Rekord fredag
Fredag løftet Bank of Japans overraskende utvidelse av programmet for verdipapirkjøp både Dow Jones og S&P 500 til nye rekorder.

- Markedet kan få en liten pause etter den svært raske gjenhentingen i oktober. Men forvent ikke en stor tilbakegang. Momentumet er fortsatt svært sterkt, den amerikanske økonomien akselererer sakte, og oppgangen vil fortsette, sier aksjestrateg Peter Garnry i Saxo Bank til Bloomberg.

Siden en bunn ble nådd 15. oktober har S&P 500 hentet seg kraftig inn, med en oppgang på over åtte prosent.

Resultatsesongen
Ved siden av sentralbankenes inngripen, hvor den amerikanske nå tråkker inn bremsen, mens den japanske tar over stafettpinnen, er resultatsesongen i fokus.

I løpet av uken skal ifølge nyhetsbyrået over 80 selskaper i S&P 500 legge frem resultater. Blant analytikerne er det ventet en resultatvekst på åtte prosent for selskapene i indeksen.

Det er også sluppet en ny temperaturmåler fra verdens største økonomi mandag, i form av innkjøpssjefindeksen fra ISM over industrisektoren. Indeksen var ventet å holde seg nær uendret på 56,5 for oktober, men overrasker med en oppgang til 59, noe som signaliserer at veksten skyter fart i industrien.

Viktige jobbtall
I løpet av uken er det også duket for flere viktige oppdateringer fra arbeidsmarkedet, med høydepunktet på fredag når den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten publiseres.

Det amerikanske arbeidsmarkedet har vist en solid utvikling i år, med nedgang i søkere til dagpenger og økt vekst i sysselsettingen. Tallene for oktober er vente å vise at det ble skapt 229.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket, noe ned fra 248.000 måneden før.

Arbeidsledighetsraten er ventet å holde seg stabil på 6,8 prosent.

Fra Europa er torsdagens rentemøte i ECB blant høydepunktene.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones: -0,14% til 17.366 poeng

S&P 500: -0,01% til 2017 poeng

Nasdaq: +0,18% til 4638 poeng


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.