*Nettavisen* Økonomi.

Oljeoppgang før viktige tall

Foto: (Scanpix)

Oljelagertall i anmarsj.

11.02.09 12:08

Oljeprisen stiger onsdag formiddag på forventninger til lavere amerikanske oljelagre samt at OPEC-kuttene begynner å gjøre seg gjeldende.

NA24 – din næringslivsavis

Det amerikanske petroleumsinstituttet meldte tirsdag at tilbudet til olje til USA falt med 2 millioner fat til 344,3 millioner fat forrige uke. Samtidig er det klart at OPEC har gjennomført 80 prosent av kuttene oljekartellet har vedtatt. I tillegg til dette er det ventet at oversikten over de amerikanske oljelagrene vil vise den minste økningen på fire uker. Det melder Bloomberg News.

Og at markedet reagerer på lavere etterspørsel ved å trekke tilbake kapasitet blir godt tatt imot i markedet. Oljeprisen falt kraftig tirsdag etter at det generelle aksjemarkedet falt voldsomt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har stupt
Årsaken er forventninger om at den økonomiske nedturen i USA blir lengre og mer smertefull enn tidligere antatt.

Råolje handlet på råvarebørsen i New York stiger 2,4 prosent til 38,44 dollar fatet tirsdag formiddag. Så langt i år er oljeprisen ned 15 prosent og fra samme periode i fjor er oljeprisen ned hele 60 prosent, melder Bloomberg News.

OPEC pumpet opp 29 millioner fat per dag i snitt i januar, noe som er 950.000 fat mindre i snitt en i desember.

- Svekket forbruk
Det internasjonale energibyrået, IEA, spår ytterligere fall i oljebruket, ifølge den månedlige månedsrapporten fra OECD-landenes energivaktbikkje.

HTML EMBED

I rapporten tar IEA forventet oljeetterspørsel ned med nye 570.000 fat per dag. Dermed forventer IEAs analytikere nå et fall i oljeetterspørselen i år på 1 million fat per dag sammenlignet med 2008. Det gir en gjennomsnittlig etterspørsel på 84,7 millioner fat per dag.

Det betyr at verdens oljeforbruk forventes å falle tilbake til 2006-nivå.

Den mest drastiske etterspørselssvikten ventes å finne sted i USA, hvor IEA nå spår at oljeforbruket vil falle tilbake til 1998-nivå.

Les mer her: Nye kutt i oljeforbruket

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.