NA24.no

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Oljepengene flommer inn i statskassen

Sist oppdatert:
Høyeste oljepris på halvannet år gir titalls milliarder ekstra.

Oljeprisen har torsdag nådd det høyeste nivået siden høsten 2008. På råvarebørsen i New York har prisen for et fat av den amerikanske referanseoljen WTI vært over 85 dollar torsdag, og ligger nå på 84,64 dollar, opp fra 83,76 dollar onsdag.

I London har et fat Brent-olje steget fra 82,70 til 83,80 dollar. Fredag vil oljemarkedene være påskestengt.

Inntektene flommer til Norge
Prisoppgangen kan bety titalls milliarder i høyere inntekt for den norske staten.

En pris på 84 dollar fatet for Brent-olje tilvarer med dagens dollarkurs rundt 498 kroner pr. fat. Hvis det blir snittprisen for hele 2010, er det vesentlig høyere enn det regjeringen la til grunn sist høst i statsbudsjettet for 2010. Der ble det brukt et anslag på 425 kroner.

Samtidig er det i budsjettet beregnet at en økning i oljeprisen for 2010 på 10 kroner fatet vil gi staten 4,9 milliarder mer i netto kontantstrøm, noe som omfatter, skatter, avgifter, Statens direkte økonomiske engasjement og aksjeutbytte fra Statoil.

Blir snittprisen for 2010 på dagens nivå, betyr det dermed at statens inntekter kan bli rundt 35 milliarder kroner høyere enn budsjettert.

I budsjettet er disse inntektene anslått til 220 milliarder i 2010.

Gode signaler
Positive makrotall har trolig bidratt til oppgangen det siste døgnet.

I USA viste bedriftsindeksen ISM en verdi på 59,6 for mars. Det var høyere enn ventet og samtidig den beste målingen siden juli 2004. En verdi over 50 tilsier at flertallet av bedrifter opplever økende aktivitet.

Også fra Europa, Kina og Japan er det i løpet av det siste døgnet kommet lignende positive signaler om økende aktivitet i næringslivet.

Passe høy pris?
Mange observatører har pekt på at oljeprisen de siste månedene har vært ganske stabil etter voldsomme svingninger de siste årene. Fra 2003 til sommeren 2008 ble prisen grovt sett firedoblet fra rundt 35 til 140 dollar fatet. Da finanskrisen traff med full tyngde høsten 2008, raste oljeprisen til godt under 50 dollar, før den hentet seg inn og de siste månedene stort sett har variert mellom 70 og drøyt 80 dollar.

Dette kan være et nivå som både er høyt nok til å stimulerer til investeringer i fornybare energi og i ny olje- og gassproduksjon, og samtidig er lavt nok til at verdensøkonomien tåler det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere