*Nettavisen* Økonomi.

Oljepris på 20-tallet: 200 milliarder blåst bort på børsen

Med kun én dag med oppgang på Oslo Børs så langt i år har aksjeverdiene blitt kraftig barbert.

Med kun én dag med oppgang på Oslo Børs så langt i år har aksjeverdiene blitt kraftig barbert.

Investeringsdirektør spår villere svingninger på børsene.

15.01.16 14:48

Med kun én dag med oppgang på Oslo Børs så langt i år har aksjeverdiene blitt kraftig barbert.

Spesielt har oljerelaterte aksjer fått juling etter at oljeprisen har stupt over 20 prosent til 29,5 dollar fatet, et nivå sist sett for mer enn ti år siden.

Aksjonærenes samlede verdier på Oslo Børs, som var på 1810 milliarder kroner da nyttårsrakettene gikk i været, har nå blitt redusert til 1609 milliarder, en nedgang på 201 milliarder kroner, viser tall fra Oslo Børs.

Siden børstoppen ble nådd i midten av april i fjor har papirverdier for 405 milliarder blitt skrellet bort.

Nå kan du diskutere aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

Målt i kroner og øre har turbulensen truffet Statoil-aksjen hardest, der markedsverdien er redusert med 73 milliarder kroner hittil i år.

Spår villere svingninger
Korreksjonen på verdens børser har kommet i kjølvannet av fornyet frykt for konsekvensene av en ukontrollert nedbremsing i den kinesiske økonomien og en oljepris i fritt fall.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror ikke Kina står foran en såkalt hard landing, men spår at svingningene i markedet vil bli større.

- Min hypotese er 2016 blir et positivt, men volatilt år. Jeg tror ikke bullmarkedet vi har hatt de siste årene er over. På den andre siden må vi være forberedt på at avkastningspotensialet ikke er like stort som før.

- Årsaken til at volatiliteten vil være høyere enn før er todelt. Etter syv år med oppgangsmarked er verdsettelsen blitt høyere. Jo høyere du kommer opp i treet jo bedre merkes vindkastene. I tillegg har man begynt å heve renta i USA. Tidligere har nullrente og kvantitative lettelser virket dempende på volatiliteten i kapitalmarkedet, sier han.

- Aksjemarkedet normalt sett best
Årsaken til børsuroen siden nyttår tilskriver Myrseth bekymringene for kinesisk økonomi etter kraftige børsfall i Shanghai og enkelte svake nøkkeltall.

- Jeg er ikke så bekymret for kinesisk økonomi. Jeg tror myndighetene er i stand til å kontrollere situasjonen. Jeg tror ikke på den store smellen i Kina. Det som skal til for å sette en bunn i markedet er at kinesiske myndigheter kommer på banen med tiltak for å støtte økonomien, sier han.

Investeringsdirektøren peker også på at 2016 blir et bra år for europeisk økonomi, med en økonomisk vekst som akselererer sammenlignet med i fjor. Samtidig mener han amerikansk økonomi ser ganske sunn ut og viser til at forbrukerne får mer penger mellom hendene etter oljeprisfallet. Det blir ingen kjempevekst, men en moderat vekst drevet av privat konsum, tror Myrseth.

- Tror man ikke på en stor smell i Kina, og på moderat vekst i Europa og USA, skal aksjemarkedet normalt sett være det beste stedet å ha pengene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.