NA24.no


Nettmegleren Netfonds tror Oslo Børs vil åpne ned rundt 0,4 prosent mandag.
Nettmegleren Netfonds tror Oslo Børs vil åpne ned rundt 0,4 prosent mandag.

Oljeprisen drar ned Oslo Børs

Sist oppdatert:
Oljeprisen ned til årets laveste nivå.

Oslo Børs åpnet uten de store endringene mandag.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen ned 1,3 prosent til 587,12 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 faller 0,2 prosent.

Nordsjøoljen handles for 37,2 dollar per fat, en ny bunn for året.

Les mer: Oljeprisen faller på ny og - Skrekkscenarioet er 20 dollar

Statoil slår følge med oljeprisen og faller 1,1 prosent, mens tungvektere som Yara og DNB er ned henholdsvis 3,3 og 1,3 prosent.

Det seneste oljeprisfallet har sendt bølger gjennom aksjemarkedene. Fredag falt amerikanske aksjeindekser opp mot 2,2 prosent, mens de fleste børsene i Asia setter kursen nedover mandag.

Dolphin konkurs
Seismikkselskapet Dolphin varsler at det vil begjære seg selv konkurs etter at det ikke lenger er grunnlag for videre drift av selskapet.

De siste månedene har selskapet lett etter alternativer for å nå en avtale med eiendelshaverne som ville gjort selskapet i stand til å fortsette virksomheten, opplyser Dolphin mandag.

Etter forhandlingene med blant annet banker, obligasjonseiere, leverandører og kunder har styret i Dolphin har enstemmig konkludert med ikke lenger er grunnlag for videre drift.

På grunn av fortsatt forverring i oljeservicemarkedet har Dolphin måttet ta avgjørelsen om å begjære konkurs, sier styreformann Tim Wells og Dolphin-sjef Atle Jacobsen i en felles uttalelse.

Venter amerikansk renteøkning
Blant høydepunktene denne uken er rentemøtet i de amerikanske sentralbanken. Møtet avsluttes onsdag og kan resultere i en renteøkning for første gang på mange år.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker på at flertallet av analytikerne venter at intervallet for styringsrenten heves til 0,25-0,50 prosent. Samtidig priser markedet inn en sannsynlighet på rundt 80 prosent for renteheving.

- At Fed vil heve betraktes nå nærmest som en «done deal», og usikkerheten dreier seg således primært om hvor forsiktige signaler Fed vil velge å gi for veien videre. Hvis Fed likevel skulle velge å ikke heve, vil markedsutslagene kunne bli store, skriver sjeføkonomen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere