NA24.no

Oljeprisen faller til det laveste siden 2009

Nigeria's oljeminister og OPEC-president Emmanuel Ibe Kachikwu (V) og OPECs generalsekretær Abdullah al-Badri ankommer en pressekonferanse etter et møte blant OPECs oljeministre i Wien, Østerrike, 4. desember 2015. REUTERS/Heinz-Peter Bader TPX IMAGES OF THE DAY
Nigeria's oljeminister og OPEC-president Emmanuel Ibe Kachikwu (V) og OPECs generalsekretær Abdullah al-Badri ankommer en pressekonferanse etter et møte blant OPECs oljeministre i Wien, Østerrike, 4. desember 2015. REUTERS/Heinz-Peter Bader TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Heinz-peter Bader (Reuters)
Sist oppdatert:
Ny årsbunn for oljeprisen etter OPECs beslutning om å pumpe for fullt.

Etter fallet fredag i kjølvannet av OPEC-møtet holdt oljeprisene seg nær de laveste nivåene på flere år.

Mandag ettermiddag handles den amerikanske lettoljen for 38,6 dollar per fat, ned 3,4 prosent hittil i dag, mens nordsjøoljen er ned 2,6 prosent til 41,9 dollar fatet.

Nordsjøoljen faller dermed til en ny bunn for året og er på de laveste nivået siden 2009.

Fredag falt oljeprisene da de tolv medlemmene i OPEC ikke kom til noen enighet om å begrense produksjonen.

Et nytt produksjonsmål for oljekartellet ble heller ikke kommunisert.

- Dette betyr at gruppen har forlatt produksjonsmålet og vil fortsette å la markedet oversvømmes med billig olje – i det minste frem til neste OPEC-møte 2. juni 2016, oppsummerte oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea etter møtet.

- Steile fronter
- OPEC-møtet i Wien på fredag endte ikke med noen enighet om å stramme inn produksjonen, snarere tvert imot. Møtet opprettholdt hvert lands rett til å produsere så mye man ønsket, og delegatene ble enige om å anerkjenne at de nå produserer langt over sin egen ramme på 30 mill fat/dag, det vil si nærmere 31,5 mill fat/dag, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i en morgenrapport.

- Etter steile fronter og et møte langt på overtid, klarte medlemmene kun å bli enige om å møtes igjen i juni for å gjøre en ny vurdering av situasjonen. Gitt usikkerheten rundt hvor mye Iran vil klare å øke sin produksjon til neste år ønsket medlemmene å gjøre en ny vurdering når man hadde mer oversikt over dette, fortsetter sjeføkonomen.

Ser produksjonsøkning
DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud påpeker at OPEC-møtet endte med at kartellet vil vente til juni med å sette et nytt produksjonsmål.

- En ikke-navngitt OPEC-delegat uttalte imidlertid at taket for produksjonen ville bli satt på 31,5 millioner fat per dag, opp fra 30 millioner fat i 2015. Taket er utenom Indonesia, som ble med igjen i OPEC i år. Spørsmålet er om den faktiske produksjonen vil holde seg på dette nivået, eller om den vil ligge over, slik den har gjort i år, skriver Kjennerud i en morgenrapport.

Han viser til at produksjonen økte til 31,5 millioner fat i oktober, og dersom dette videreføres og dersom Iran øker sin produksjon, vil det bety at noen andre vil måtte kutte.

- Vår oljeanalytiker Torbjørn Kjus venter imidlertid at de øvrige landene i OPEC ikke kutter, og at den samlede produksjonen dermed øker som følge av Irans inntreden, skriver Kjennerud.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere