NA24.no

Oljeprisen faller til ny årsverste


Oljeprisene har fått en knekk denne uken, og fredag morgen faller nordsjøoljen til en ny bunn for året, og det laveste på nesten syv år. Her Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix
Oljeprisene har fått en knekk denne uken, og fredag morgen faller nordsjøoljen til en ny bunn for året, og det laveste på nesten syv år. Her Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix Foto: Kristian Skårdalsmo (NTB scanpix)
- Oljeprisen kan stupe til nær 30 dollar per fat.

Oljeprisene har fått en knekk denne uken, og fredag morgen faller nordsjøoljen til en ny bunn for året, og det laveste på nesten syv år.

Prisen på ett fat nordsjøolje faller til 39,5 dollar per fat, en nedgang på 10 prosent siden forrige fredag, da OPEC besluttet å holde oljekranene vidåpne.

Den amerikanske lettoljen handles for 36,6 dollar fatet, og er nå ned 11 prosent de siste syv dagene.

Oljekranene skrus opp
I et allerede overforsynt oljemarked pumper OPEC mer olje enn på flere år. Oljekartellets rapport for desember viser en produksjon på 31,7 millioner fat per dag i november, 230.000 flere fat enn i oktober. Produksjonen er ifølge Bloomberg den høyeste siden april 2012.

- Det er en økt nervøsitet om at overtilbudet vil fortsette. De fleste markedsovervåkere er i en risikoavers modus, sier energianalytiker Barnabas Gan i OCBC til The Wall Street Journal.

- Kan stupe til nær 30 dollar
OPECs produksjonsøkning i november skyldes blant annet rekordproduksjon fra Irak, og den samlede produksjonen er ifølge WSJ nesten 900.000 fat mer per dag enn den estimerte etterspørselen for OPEC-olje neste år.

- OPECs produksjon i november indikerer at den globale tilbudsoverskuddet forsterkes. Det er vanskelig å finne noen positive elementer fra etterspørselssiden. Oljen kan stupe til nær 30 dollar per fat, sier råvareanalytiker Will Yun i Hyundai Futures Corp. i Seoul, til Bloomberg.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere