NA24.no

Oljeprisen går bananas

Sist oppdatert:
Ny rapport sender oljeprisen til himmels.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York sendes den amerikanske lettoljen opp 4,23 dollar til over 133,21 dollar og ny rekord.

NA24 - din næringslivsavis

Den store drivkraften er den ukentlige oljelagerrapporten til det amerikanske energidepartementet, som viser at USA har mindre olje på lager enn man trodde.

- Må opp i 150 dollar
I forrige uke falt oljelagrene med 5,32 millioner fat til 320,4 millioner fat, noe som er den største nedgangen på fire måneder.

Lagrene er nå 0,9 prosent mindre enn snittet i samme periode de fem siste årene. Uken før var de 0,8 prosent høyere enn snittet.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet at lagrene ikke ville vise et fall, men en oppgang på 300.000 fat.

- Det vi har her er en situasjon der essensen er at høyere priser ikke genererer større tilgang. Det vi må gjøre er å prise råvaren høyere til etterspørselen begynner å falle, rundt 150 dollar fatet, sier analytiker Paul Sankey hos Deutsche Bank Securities, ifølge Bloomberg.

Rapporten viser også at oljeimporten falt til 9,24 millioner daglige fat. Så langt i år er importen på 9,86 millioner daglige fat, en nedgang på 0,9 prosent fra samme periode i fjor.

Goldman Sachs analytiker Arjun N. Murti sa i en rapport 16. mai at man sannsynligvis vil se en oljepris på mellom 150-200 dollar per fat innen de to neste årene.

Les også: Til angrep på oljenasjoner

Øker produksjonen
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sa på fredag at landet vil øke sin produksjon med rundt 3,3 prosent til 9,45 millioner daglige fat.

Økningen kom etter at George W. Bush landet i Saudi-Arabia for å ha samtaler med kong Abdullah om å øke oljeproduksjonen.

Ifølge Bloomberg har OPECs president Chakib Khelil sagt at produksjonsøkningen ikke vil dempe prisøkningen, fordi oljeprisen ikke har blitt drevet frem av tilgangen, men av den svake dollaren.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Ekspertene har tidligere uttrykt delte meninger om Saudi-Arabia kan øke produksjonen betydelig. Spesielt er det usikkerhet om hvor mye ekstra kapasitet landet har når det gjelder den letteste, mest attraktive ojlen som er mest etterspurt av raffineriene.

OPEC, som står for over 40 prosent av verdens produksjon, har på de tre foregående møtene sine vedtatt å holde tappekrana på stedet hvil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere