NA24.no

Oljeprisen har steget 25 prosent

Oljeprisen stiger markert, noe som er gode nyheter for Norge.
Oljeprisen stiger markert, noe som er gode nyheter for Norge. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Og høyere skal den gå, tror eksperter.

Prisen på råvarer er flyktige, men det er uvanlig at man ser bevegelser som oljeprisen har hatt det siste året. 

Fra å ha falt fra 115 til 46 dollar på et drøyt halvår, har den nå seget med 25 prosent på kun en måned.

Oljeprisen stiger videre fredag og et fat nordsjøolje koster nå 60,2 dollar.

- Det er litt vanskelig å peke direkte på en konkret prisdriver for de siste dagers oppgang, men det at det ser ut til å løsne litt i Ukraina/Russland-konflikten bør borge for bedre økonomisk vekst i både Russland og Europa og dermed kan en også regne hjem bedre vekst i oljeetterspørsel, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus til Nettavisen.

Det er første gang i år at oljeprisen har karret seg over 60 dollar. Det er veldig gode nyheter for Norge, som også har oljekjempen Johan Sverdrup å se frem til.

Les mer: Denne elefanten skal redde norsk olje

Kan stige mer
- Vi tror også at flere aktører posisjonerer seg i forkant av Baker Huges sine «rig count»-tall i kveld. De har kollapset de siste to ukene, med rekord-fall begge ukene, fortsetter Kjus.

Det Kjus sikter til, er den ukentlige statistikken over antall rigger i USA, som gir en indikasjon på temperaturen i det amerikanske riggmarkedet. Jo færre rigger, jo mindre produksjon, noe som kan virke positivt på oljeprisen.

I kveld norsk tid er det knyttet stor spenning til de tallene, og et mulig nytt kjempefall vil kunne utløse nok en prisoppgang.

- Vi har jo også sett at flere oljeselskaper har rapportert om gigantiske kutt i sine investeringer, noe som vil svekke produksjonsveksten fremover og faktisk kan føre til et netto produksjonsfall for ikke Opec-landene de neste 12 til 18 måneder, i alle fall dersom vi trekker ut Nord-Amerika fra tallene, sier Kjus.

RS Platous oljeanalytiker, Ole-Rikard Hammer, mener at det akselererende oljeprisfallet mot slutten av fjoråret og inn i 2015, har vært for ekstremt.

- Etter vårt syn har det vært langt sterkere enn forverringen av fundamentalbalansen tilsier, sier Hammer til Nettavisen.

Hammer mener at en del av prisfallet kan tilskrives den tilnærmete panikken som oppsto i markedet etter at OPEC bestemte seg for ikke å redusere produksjonen på sitt møte i november.

- Vi tror derfor vi har å gjøre med et klassisk «oversolgt» marked, der det skal veldig lite til for å skape motreaksjoner, sier Hammer.

Blitt positive til olje
DnBs Torbjørn Kjus mener at man rent pristeknisk har sett en rekord i korte posisjoner i Brent-markedet.

- Det borger for at deler av prisoppgangen de siste dager er til dels drevet av såkalt «short covering», sier Kjus.

- En annet positiv teknisk indikator er gjennombruddet på det 34 dagers glidende snittet 2. februar. Brent-prisen har ikke vært over dette trend-snittet siden oljeprisfallet startet i juni i fjor, fortsetter Kjus.

Dette er snittet av de siste 34 dager pris. Nå har prisen steget gjennom den såkalte trend linjen og da utløses et teknisk kjøpssignal. Du kan si at det glidende snittet blir et gulv og ikke tak.

- Vi tror på en oljepris på 74 dollar i siste kvartal av året , og vi snudde til et positivt syn på oljemarkedet 9 januar med en rapport vi kalte «Turning bullish to oil». Vi har også kommunisert mange ganger den siste måneden at vi tror bunnen i oljeprisnedgangen for denne sykelen ble nådd 13 januar på 46.6 dollar per fat. Vi er uenige med mange av de største bankene på Wall Street i at prisen vil falle ned på 30-tallet i løpet av andre kvartal, sier Kjus.

RS Platous Ole-Rikard Hammer mener at de fundamentale tallene som har kommet den siste tiden, tyder på at så vel oljeproduksion som etterspørsel, så smått har begynt å reagere på prisfallet.

- Det er godt mulig at prisbunnen var i januar, men vi tror mye av første halvår vil gå med til at dette gulvet skal testes. Det vil fortsatt være overproduksjon i første halvår, men vi tror på en bedret balanse over sommeren og at prisene derfor vil være høyere enn dagens nivå ved utgangen av året, sier Hammer.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere