*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen kollapser

Foto: BRENDAN MCDERMID (Scanpix)

Da følger bensinprisen etter.

06.05.11 08:52

Oljeprisen tok et svalestup i handelen torsdag kveld norsk tid. Ved nitiden på kvelden torsdag var prisen på nordsjøolje nede på 110 dollar pr. fat. Den amerikanske oljeprisen var samtidig under den psykologiske grensen på 100 dollar per fat, og endte handelen i New York på 99.80 dollar per fat. Dette var altså en nedgang på kollapsaktige 8,6 prosent.

Fredag morgen fortsetter nedturen. Et fat nordsjøolje koster nå 109,73 dollar per fat, noe som innebærer at prisen for denne referanseoljen har falt med over 15 dollar på få dager. Mesteparten av dette fallet har kommet det siste døgnet.

Følg med på oljeprisen her:

Glede og sorg
For investorene på den oljetunge Oslo Børs er det kraftige fallet i oljeprisen dårlig nytt. Flertallet av selskapene på børsen får positiv effekt av høye oljepriser. Dermed daler kursene når oljeprisen faller.

For norske bileiere er det imidlertid anderledes. Oljen er som kjent den viktigste komponenten ved settingen av bensinprisen. Den siste tiden har bensinprisene fulgt oljeprisen på himmelferden. Veiledende prisen for 95 blyfri bensin hos Statoil torsdag kveld var 14,73 kroner. Hvis oljeprisen holder seg lav eller faller ytterligere vil altså også bensinen bli billigere for norske forbrukere.

Bensinprisen styres også av statlige avgifter og markedsforhold i bensinbransjen.

Sparket i gang nedsalg
Det er en rekke tall som viser den økonomiske utviklingen i USA, Kina og andre land, som tynger oljeprisen. Tallene viser at den økonomiske oppturen går i hvileskjær. Hvis økonomien utvikler seg svakere enn tidligere antatt, vil samtidig etterspørselen etter olje bli svakere. Dermed faller oljeprisen.

Under handelen på New Yorks råvarebørs sparket nedgangen i gang et skikkelig nedsalg, og førte til et kollaps i oljeprisen. Investorer som har gamblet på at oljeprisen vil styrke seg ytterlgere, turde ikke å sitte på sine posisjoner lengre og solgte seg ut.

'Samtidig har dollaren styrket seg klart, noe som også fører til lavere oljepriser. Olje handles jo nettopp i dollar

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag