*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen over 90 dollar

Og dollaren når nye bunn-nivåer.

20.10.07 10:57

Oljeprisen falt tilbake ved avslutningene av handelen på New Yorks råvarebørs fredag. Etter å ha avsluttet et rekordrally på over 90 dollarfatet, endte den amerikanske oljepriseen ned 87 cent fredag til 88,60 dollar pr. fat. Tidligere på fredagen fikk vi en ny toppnotering på 90,7 dollar pr. fat for den amerikanske råoljen.

NA24 - din næringslivsavis

I London endte nordsjøoljen på 83,79 dollar, noe som var ned 81 cent. I morgentimene lørdag var den elektroniske nordsjøoljeprisen på 83,50 dollar, altså noe ned fra fredagens sluttnotering.

Oljeprisen har nå lagt på seg hele 15 prosent siden begynnelsen av oktober. Den er løftet opp av en svak amerikansk dollar og hamstring av drivstoff i forkanten av den amerikanske vintersesongen. I tillegg til dette kommer geopolitiske saker knyttet til Midtøsten.

- Den fortsatt svake dollaren, lokker noen investorer inn i olje som en hedge mot dollarsvakheten, sier en strateg til nyhetsbyrået Reuters.

Den svake dollaren og økningen i energikostnadene har økt frykten for helsen til den amerikanske økonomien, som allerede har fått juling etter subprime-krisen i lånesektoren.

NA24 skrev fredag et en rekke japanske oljeprodusenter velger å handle olje i yen i stedet for dollar. Også flere Saudi-produsenter teller nå på knappene om de skal kutte dollaren. Årsaken er den stadige svekkelsen av den amerikanske valutaen.

Fredag var dollaren nede på 1,4319 mot euro. I morgentimene lørdag var dollaren på 5,36 mot kronen, noe som er rekordlave nivåer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.