*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen på retur

Avventende holdning i oljemarkedet etter helgen.

09.02.09 10:16

Mandag morgen blir oljeprisen sendt noe tilbake. Rett før helgen styrket oljeprisen seg på forhåpninger om at myndighetenes planer for å stimulere til økt forbruk ville få positiv effekt på etterspørselen etter olje.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Nå har tvilen om at planene vil medføre en økt etterspørsel begynt å bre seg. Det er også usikkerhet om tiltakene fra den nye presidenten Barack Obama i det hele tatt vil bli godkjent i nåværende form. Republikanerne i senatet har ytret motstand mot planene.

- Det er selvsagt at stimuleringspakken vil på lang vei forbedre etterspørselsutsiktene. Men dette er ting som tar lang tid å filtrere ut. Mens sentimentet kan få et løft når det blir kjent har vi fortsatt voksende lagre, sier råvareanalytiker Toby Hassall ved Commodity Warrants til Bloomberg News.

OPEC i søkelyset
Fredag kom det signaler fra OPEC om at de vil gjøre det som er nødvendig for å gjenopprette balansen i oljemarkedet. Det skaper forventninger om at OPEC vil kutte i produksjonen når de møtes 15. mars.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har kilder i OPEC indikert at oljekartellet vil redusere produksjonen med 1 million fat per dag når de møtes i neste måned. Siden september i fjor er produksjonen blitt kuttet med 4,2 millioner fat per dag.

Bloomberg skriver at det statlige oljeselskapet Saudi Aramco i Saudi-Arabia vil redusere råoljeleveranser til Japan i mars. Det vil i så fall være fjerde måned at de kutte leveransene østover. Det bekrefter japanske raffinerier mandag. Reduksjonen vil være på mellom 11 og 14 prosent i forhold til inngåtte avtaler.

Prisene faller
Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 45,60 dollar per fat. Det er en nedgang på 1,32 prosent. Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI faller 1,34 prosent til 39,63 dollar per fat, og handles dermed for under 40 dollar.

Dollaren styrker seg også, og koster 6,77 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag