Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen på sitt høyeste på sju måneder

Stort oljesug i markedet sender nordsjøoljen til værs.

Dette er gode nyheter for norsk økonomi. Prisen på nordsjøolje, Brent 1. posisjon, er på sitt høyeste siden februar fredag.

- Vi ser at verdens oljelagre begynner å falle, samtidig som Opec begynner å vurdere nye tiltak i samarbeid med Russland. Det råder optimisme i markedet, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets til Nettavisen.

Steget 11 dollar

Optimismen sender Brent-kontrakten opp til 56,50 dollar fatet. Vi må tilbake til 21. februar i år for å se et liknende nivå.

Oppgangen er det foreløpige toppunktet i en solid oppgaven for nordsjøoljen på sommeren og høsten. Oljeprisen har nå steget over ti dollar på tre måneder.

Saltvedt mener at den lave oljeprisen har økt etterspørselen etter olje, blant annet ved at bensintørste SUVer er blitt mer populære igjen i USA. Samtidig har oljeproduksjonen falt.

- En del oljerigger har forsvunnet fra markedet. De kommer nok tilbake igjen nå som oljeprisen stiger, men da med en fire måneders forsinkelse, sier hun.

Ingen spekulasjon

Oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets peker på at den fysiske etterspørselen etter olje har tatt seg kraftig opp i løpet av sommeren. Samtidig holder oljeprodusentene i Opec tilbudet i sjakk.

- Etterspørselen har overrasket positivt og vi ser en fysisk tilstramming i markedet. Oljeprisen har vært på disse nivåene tidligere i år også, men da var det drevet av forventninger om et strammere markedet. Denne gangen ser vi at det faktisk skjer, sier Kjus til Nettavisen.

Oljeprisen har steget 11 dollar på tre måneder og Kjus mener nå at oljeprisen nå begynner å nærme seg en topp.

- Oljeprisen er teknisk sett i nærheten av å være overkjøpt, noe som kan indikere en korreksjon. På den andre siden ser det fysiske markedet mye strammere ut enn det har gjort på mange år, sier Kjus.

Opec møtes

Fredag møtes OPEC, Russland og andre store oljeprodusenter i Wien. På agendaen står en mulig forlengelse av produksjonskuttene som ble vedtatt i fjor og forlenget i mai i år.

Goldman Sachs mener imidlertid optimismen rundt en ny kuttavtale kommer for tidlig.

«Vi mener det er like trolig at komiteen vil anbefale forlengelse av kuttene denne uken», skriver storbanken i en oppdatering gjengitt av Reuters.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken