Oljeprisen raser - laveste siden 2004

Prisen for et fat brent olje med levering om en måned noteres mandag morgen til 36,17 dollar - det laveste siden 2004. Illustrasjon Oseberg-feltet.

Prisen for et fat brent olje med levering om en måned noteres mandag morgen til 36,17 dollar - det laveste siden 2004. Illustrasjon Oseberg-feltet. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Siden fredag har oljeprisen falt ytterligere.

- Prisen for et fat brent olje med levering om en måned har i morgentimene (mandag 21.12) blitt notert til 36,17 dollar, som er det laveste siden 2004, skriver analytiker i DNB Markets Camilla Viland mandag morgen.

Årsaken til nedgangen er bekymring for oljeoverskuddet i markedet.

- Global produksjon er fortsatt nær rekordhøy og det er ventet at det vil komme mer olje fra Iran inn på markedet. I tillegg steg antallet rigger i produksjon i USA i forrige uke. Dette tolkes som et signal på at produsenter av amerikansk skiferolje vil opprettholde produksjonen, til tross for de lave oljeprisene. På toppen av et svært høyt tilbud av olje, har det vært en mild vinter så langt, noe som har dempet etterspørselen etter olje, noterer Viland.

Tynger markedene

Den lavere oljeprisen tynger utviklingen på aksjemarkedene.

- Både europeiske og amerikanske børser falt på fredag og de asiatiske markedene er ned i dag. I valutamarkedet observerer vi at yenen har styrket seg, mens kronen er nokså stabil tross lavere oljepris, skriver Viland.

På fredag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen et foredrag for Regionalt Nettverk Øst. I talen sa han at det er viktig at pengepolitikken bidrar til å svekke kronen til et passende svakt nivå.

- Dette støtter opp under inntrykket av at kronekursen har blitt viktigere for Norges Bank enn tidligere, skriver Viland.

Svak krone til 2017

I de nye prognosene som sentralbanken presenterte på torsdag legges det til grunn at kronen skal holde seg rundt dagens rekordsvake nivåer også gjennom 2016, før den gradvis styrker seg igjen gjennom 2017 og 2018.

Hovedårsaken til at sentralbanken ser for seg at kronen skal holde seg svakere fremover er utsikter til noe lavere oljepris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.