Oljeprisen raser fortsatt

Oljeprisen fortsetter fallet, og for mange betyr det billigere bensin.

Oljeprisen fortsetter fallet, og for mange betyr det billigere bensin. Foto: Max Rossi (Reuters)

Globale oljemarkeder stupte tirsdag for fjerde dag på rad. Nordsjøolja falt nesten 2 dollar gjennom dagen og ble omsatt for knappe 51 dollar fatet.

06.01.15 20:00

Gulvet ser ennå ikke ut til å være nådd, og med et fall på nesten 65 dollar fra fjorårets toppnotering har ikke oljeprisen vært så lav som nå siden våren 2009.

Prisen på amerikansk lettolje falt omtrent like mye som nordsjøolja og ble omsatt for 48 dollar fatet tidlig tirsdag kveld.

Både nordsjøolje av Brent-kvalitet og amerikansk lettolje opplevde en liten økning under den asiatiske ettermiddagshandelen natt til tirsdag norsk tid, men tirsdag morgen falt prisene igjen.

Til sammenligning lå fjorårets toppnotering for nordsjøoljen på 115,62 dollar.

Les også: Børsen trosset oljekollaps

Fallende oljeaksjer

NIMAs sysselindeks har falt fra 52,2 i november til 45,5 i desember 2014, ifølge undersøkelsen som ble lagt fram tirsdag. Tall under 50 betyr fall i aktiviteten, mens tall over 50 betyr vekst.

Ifølge NIMA understøtter både Statistisk sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer og arbeidskraftundersøkelse deres egne sysselsettingstall. I tillegg utga Hordaland fylkeskommune nylig en rapport der budskapet er at hver femte arbeidsplass i Hordaland kan forsvinne som følge av kutt i oljebransjen.

De siste dagene har oljeprisfallet gått hardt ut over aksjekursene til oljeselskaper både i Norge og andre deler av verden. Aksjene til BP og Statoil falt henholdsvis 5,1 og 3,15 prosent mandag.

Gresk gjeld

Usikkerhet rundt Hellas' framtid i eurosonen har også bidratt til en turbulent start på uken på verdens børser. Flere av de viktigste europeiske aksjeindeksene falt mandag rundt 3 prosent.

Det venstreradikale partiet SYRIZA ligger an til å vinne det greske valget 25. januar, og partileder Alexis Tsipras håper å få slettet mer av landets statsgjeld.

Dermed kan det bli nervepirrende forhandlinger om gjelden etter valget.

I helgen hevdet det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at Tysklands statsminister Angela Merkel er åpen for at Hellas kan forlate eurosonen, noe hun ikke har vært tidligere. Tross offisielle tyske forsikringer om at man ønsker at Hellas beholder euroen, har ryktene bidratt til turbulensen på børsene.

– Vil skremme velgerne

Spiegel-saken var basert på opplysninger fra ikke navngitte tyske regjeringskilder, og tyske medier tolket uttalelsene som en advarsel til SYRIZA.

Partiet selv mener Hellas bør beholde fellesvalutaen og har de siste dagene forsøkt å dempe spekulasjonene om en gresk utmelding av eurosonen. Tsipras mener de tyske advarslene er et forsøk på å skremme velgerne fra å stemme på partiet hans.

Hvorvidt truslene er alvorlig ment, er det vanskelig å si. Men enkelte eksperter tror frykten for en «grexit» denne gangen kan være velbegrunnet.

– Markedene domineres nok en gang av muligheten for at Hellas forlater eurosonen, konstaterer sjefanalytiker James Hughes fra trading-selskapet Alpari.

– Etter flere år med politisk strid og milliarder av euro i redningspakker kan vi være nærmere en gresk exit enn noen gang før, legger han til. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.