NA24.no

Oljeprisen sender Oslo Børs under 600 poeng


Oslo Børs faller under 600 poeng for første gang siden starten av oktober.
Oslo Børs faller under 600 poeng for første gang siden starten av oktober.
Sist oppdatert:
Ny knekk for oljeprisen.

Oslo Børs slår følge med oljeprisen fredag og faller under 600 poeng for første gang siden starten av oktober.

Hovedindeksen er ned 0,91 prosent til 598,9 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 faller 1,2 prosent.

Blant de største selskapene er Statoil ned 1 prosent, mens Yara faller 3,1 prosent og DNB er ned 1,5 prosent. I motsatt retning trekker Telenor som stiger 0,5 prosent.

Riggselskapet Seadrill faller 5 prosent og indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene er ned 3 prosent.

- Ingen bunn
Oljeprisene har fått en ny knekk denne uken.

Fredag faller nordsjøoljen til 39 dollar per fat, etter at det internasjonale energibyrået har lagt frem sin månedsrapport.

- De er mer negative om utviklingen fremover. De sier at balansen i markedet neppe kommer før mot slutten av 2016. De er også ganske negative i forhold til hva OPEC besluttet. I dag er det mye den rapporten som har preget markedet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til Nettavisen Stocklink.

Bare den siste uken er oljeprisen ned 11 prosent, et fall som startet etter at OPEC ikke klarte å bli enige om produksjonskutt. Siden toppen sommeren 2014 har overproduksjonen av olje, blant annet drevet av skiferrevolusjonen i USA, sendt oljeprisen ned mer enn 65 prosent.

- På kort sikt er det ingen bunn. Det er ikke et nivå hvor det sier stopp. Så lenge man fortsetter å få negative nyheter fortsetter bare prisene å falle. Oljeprisen har falt mye mer enn hva folk hadde forestilt seg, sier Saltvedt.

Ny fôrfabrikk i Skottland
Lakseoppdretteren Marine Harvest vil bygge en ny fôrfabrikk i Skottland. Fra før har selskapet en fabrikk på Bjugn, som ble åpnet i 2014.

Fabrikken på Bjugn dekker rundt 80 prosent av det norske fôrbehovet til Marine Harvest.

Investeringen i den nye fabrikken er anslått til rundt 80 millioner britiske pund, tilsvarende rundt 1,05 milliarder kroner. Forventet avkastning på totalkapitalen er på rundt 15 prosent.

Byggingen er planlagt startet i 2017, med ferdigstillelse av fôrfabrikken i løpet av første halvår 2018.

I tillegg vurderer Marine Harvest å utvide forretningsaktivitet til servicefartøyer.

Oppkjøp
Orkla kjøper seg større innen merkevarer i Sentral-Europa, gjennom oppkjøp av Hamé, et ledende merkevareselskap innen matvarer i Tsjekkia og Slovakia.

Selgeren er det Luxembourg-basert private equity-selskapet Decapterus, og kjøpesummen er 175 millioner euro på gjeldfri basis, tilsvarende nærmere 1,7 milliarder kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere