NA24.no

Oljeprisen sendte Oslo Børs ned

Sist oppdatert:
Den svake oljeprisen rammet den oljetunge Oslo Børs. Statoil og Norsk Hydro falt mer enn 3 prosent.

Den oljesensitive Oslo Børs snudde ned med oljeprisen og endte ned 0,87 prosent til 419,97 poeng. Et fat Nordsjøolje med levering i juni var da Oslo Børs stengte ned 1,87 prosent til 69,62 dollar i handelen på London.

Det var de store oljeselskapene med Statoil og Norsk Hydro i spissen som ledet an i nedgangen denne dagen. Statoil leverte mandag morgen et nytt rekordresultat for første kvartal. Selv om konsernsjef Helge Lund kunne vise til tidenes beste resultat i for kvartalet, klarte ikke selskapet innfri alle forventningene i markedet.

Oljeprisen årsaken til nedgangen
Det var høye forventninger i markedet og de første inntrykket fra analytikerne er at de ikke kommer til å gjøre noe med estimatene.

Carnegie-analytiker John Olaisen mener Statoil leverte omtrent som forventet og ser ingen grunn til å gjøre noe med estimatene.

- Aksjen faller på lavere oljepris, og det vil bli marginale forandringer i estimatene, avslutter John Olaisen til NA24 iMarkedet.

Analytikerkollega i Lars Marius Furu i Fondsfinans deler mye av Olaisens syn.

- Ingen endring i guiding og aksjen handles som om ingenting har skjedd, sier Lars Marius Furu i Fondsfinans til NA24 iMarkedet.

- Nettoresultatet for første kvartal på 10,263 milliarder kroner er noe svakere enn ventet, men burde ikke ha noe å si på prisen, sier Bjørn Inge Tønnessen i DnBNOR Markets til Dow Jones Newswire.

Og legger til at utvinningskostnadene ble høyere enn ventet og et tap på 800 millioner dollar i valtuaspekulasjoner gjorde at resultatet kom inn noe lavere enn ventet. Beholder Hold-anbefalingen og kursmålet på 200 kroner.

Det var stor interesse for Statoil denne dagen, men det kunne ikke hindre at aksjen falt hele 3,13 prosent til 201 kroner. Det var også stor interesse for Norsk Hydro som endte ned hele 3,19 prosent.

DNO som var svakere tidligere på dagen endte ned 1,19 prosent til 62,50 kroner.

Vinnerne
Det var hovedsakelig kjøpsinteresse fra meglerhusene Fischer Partners og Neonet Securities som bidro til at det kanadiske oljeselskapet Petrobank Energy and Resources toppet listen over dagens vinnere. Meglerhusene sto bak henholdsvis 77 og 23 prosent av nettokjøpene. Aksjen gikk hele 10,84 prosent denne dagen.

Birdstep fulgte etter på vinnerlisten med en oppgang på 10,83 prosent, her var det First Securitites som sto bak rundt 57 prosent av nettokjøpene denne dagen.

Oljeselskapet Altinex stiger 6,45 prosent til 0,99 kroner. Tidligere på dagen var aksjen over 1 kroner for første gang på mange år. Selskapet meldte fredag at de kommer til å levere langt bedre omsetning i første kvartal enn hva tilfellet har vært tilfelle.

Solopptur
Det var også stor interesse for Hafslund og Orkla i forkant av morgendagens børsnotering av soleventyret Renewable Energy Corporation. Hafslund A-aksjen sluttet dagen opp 5,77 prosent, mens B-aksjen sluttet dagen opp 2,69 prosent.

Orkla som kommer til å sitte igjen med rundt 23,5 prosent av solarselskapet etter at emitteringen i forbindelse med noteringen på Oslo Børs er gjennomført, endte opp 1,44 prosent.

- Vi oppjusterer underliggende verdi pr aksje til 427 kroner på bakgrunn av utviklingen i Sapa og den sannsynlige prisen i IPO-en til REC. Dette impliserer en rabatt på rundt 20 prosent. EBITA-estimatet er hevet med 7 prosent for 2006-08, mens EPS løftes betydelig gjennom porteføljegevinster, skriver analytiker Terje Mauer i DnB NOR Markets i en ny analyse.

Seismikkselskapene PGS endte opp 3,97 prosent, mens TGS_Nopec falt tilbake 1,24 prosent etter å ha vært en av kursvinnerne tidligere på dagen. Telenor gjorde de også godt denne dagen etter å ha leverte knallsterke tall i forrige uke. Aksjen endte opp 2,80 prosent.

Taperne
Blant dagens tapere finner vi Consorte Group, Norse Energy Corporation og Nera som falt henholdsvis 7,84, 4,75 og 4,44 prosent.

Det var ellers en bred nedgang blant andre oljeserviceaksjer. Riggaksjene og flere enkelte andre oljerelaterte aksjer ble sendte ned av den svake utviklingen i oljeprisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere