NA24.no

Oljeprisen stiger etter kong Abdullahs død

Saudi-Arabias nye konge, Salman bin Abdul Aziz al-Saud, i Tokyo i fjor
Saudi-Arabias nye konge, Salman bin Abdul Aziz al-Saud, i Tokyo i fjor Foto: Yuya Shino (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Prisen på amerikansk råolje steg da handelen åpnet i Asia fredag. Oppgangen settes i sammenheng med Saudi-Arabias kong Abdullahs død.

Oljeprisen gikk i været da det ble kjent at Saudi-Arabias kong Abdullah var død.

Les mer:Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Noen timer etter at kongens bortgang ble kjent, hadde prisen på nordsjøolje steget med 2,25 prosent til 49,6 dollar fatet i Asia. Prisen på amerikansk lettolje for levering i mars steg med 1,6 prosent til 47 dollar fatet.

I New York gikk prisen på amerikansk lettolje opp med hele 3,1 prosent etter at kongens bortgang ble kjent natt til fredag norsk tid.

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og det viktigste OPEC-landet, og landets beslutning i fjor om ikke å kutte oljeproduksjonen var med på å utløse det kraftige prisfallet på olje.

Oljeprisen er blitt mer enn halvert siden juni i fjor, da prisen lå på over 100 dollar fatet.

Kong Salman overtar tronen
Det ligger an til stø kurs i Saudi-Arabia med kong Salman ved makten etter kong Abdullahs bortgang.

At kongen var død, ble formidlet i en uttalelse fra det saudiarabiske hoffet på statlig TV natt til fredag. Abdullah, som antas å ha vært rundt 90 år gammel, har vært innlagt på sykehus i flere uker med lungebetennelse.

– Alle medlemmene av kongefamilien og nasjonen sørger over vokteren av de to hellige moskeer, kong Abdullah bin Abdulaziz, het det i uttalelsen.

Obamas nære venn

Saudi-Arabia har et svært strengt islamsk regime og er kjent for tallrike brudd på menneskerettighetene. Samtidig er landet verdens største oljeeksportør og en nær alliert av USA og andre vestlige land.

USAs president Barack Obama framholdt sitt «nære og ekte vennskap» med Abdullah i en uttalelse kort etter kongens bortgang.

- Nærheten og styrken til partnerskapet mellom våre to land er en del av kong Abdullahs ettermæle, sa Obama.

Den amerikanske presidenten mener kongen hadde mot til å følge sine overbevisninger. En av overbevisningene var hans klippefaste tro på forholdet mellom USA og Saudi-Arabia som en stabiliserende kraft både i og utenfor Midtøsten, ifølge Obama.

Dårlig helse

Abdullah overtok tronen i 2005 og har vært plaget av dårlig helse de siste årene.

I praksis har imidlertid Abdullah styrt landet i to tiår, siden forgjengeren kong Fadh ble rammet av et slag i 1995. Siden da har det skjedd en viss modernisering av det svært konservative landet, hvor lovverket er basert på islamske sharialover.

Men selv om blant andre landets kvinner har fått noen flere rettigheter, er Saudi-Arabia fortsatt det eneste landet i verden hvor kvinner ikke har lov til å kjøre bil.

Kong Abdullah har også fortsatt tradisjonen med å slå hardt ned på tilløp til politisk motstand mot regimet.

– Uaktuelt med demokrati

Kong Salman, som er Abdullahs halvbror, var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien.

Lekkede dokumenter fra amerikanske diplomater tyder imidlertid ikke på at Salman vil gå inn for en vesentlig liberalisering av det strengt islamske oljelandet.

Salman har blant annet slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati, og han anklager fiender av Saudi-Arabia for å ha funnet opp begrepet wahabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er landets statsreligion.

Dermed ligger det an til at de brutale saudiarabiske straffemetodene, som offentlige henrettelser og pisking av folk som er dømt for lovbrudd, vil fortsette.

Ny kronprins

Samtidig som kong Abdullahs bortgang ble kjent, ble prins Muqrin bekreftet som landets nye kronprins.

Dette ble tolket som et forsøk på å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt arverekkefølgen.

Mens andre regimer i araberverdenen har falt de siste årene, har det vært få tegn til uro i Saudi-Arabia. Landets regjering deltar i kampen mot ekstremistene i Den islamske staten (IS), og er en sterk motstander av Bashar al-Assads regime i Syria.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere