Oljeprisen stuper

Oljen faller med over fire dollar fatet.

31.03.08 22:22

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York falt prisen på referanseoljen WTI med 4,04 dollar fatet til 100,3 dollar fatet, noe som er det største fallet siden 19. mars.

NA24 - din næringslivsavis

På en sesjon der oljeprisen først svingte opp med over en dollar per fat endte den til slutt ned med over fire dollar. Skylden for det markante fallet legges på en rapport som viser at de ukentlige amerikanske oljelagrene, som kommer onsdag, vil vise en økning, ifølge Bloomberg.

Større lagre, mindre etterspørsel
- Vi forventer at denne ukens energidepartementsrapport vil vise at oljelagrene fortsatt bygger seg opp samtidig som etterspørselen minker, sier en seniortrader til Bloomberg.

Dersom det blir en økning i lagrene vil det være den 11. uken av de siste tolv hvor lagrene har økt i størrelse. Samtidig har oljeprisen blitt sendt skyhøyt på en kombinasjon av rekordsvak dollar og at investorer har fått øynene opp for råvarer som en sikring mot økt inflasjon, og et til dels mer lukrativt område å hente fortjeneste enn på det ustabile børsmarkedet.

De amerikanske raffineriene går heller ikke på høygir om dagen, noe som kan tyde på at etterspørselen ikke er på topp. I uken som endte 21. mars opererte raffineriene på 82,2 prosent av kapasiteten, noe som er det laveste nivået siden oktober 2005.

- Raffinerikapasiteten er på den lave siden så det er ikke mye etterspørsel etter olje. Det er ingen mangel på tilgangen, i alle fall ikke i USA, sier Tom Bentz, megler hos BNP Paribas, ifølge Bloomberg.

Roligere i Irak
Foruten dette har kampene mellom myndighetene og militante i Irak roet seg etter at det kom et våpenhvileforslag fra Moqtada al-Sadr. I forrige uke ble en rørledning som frakter 100.000 daglige fat med olje til Basra skadet av eksplosiver.

Nå spås det at oljen også skal videre ned.

- Etterspørsel og produktstøtten er bare ikke der til å støtte disse prisene, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Tross mandagens fall er oljeprisen fortsatt hele 54 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag