*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen stuper

Massivt fall i oljemarkedet.

02.03.09 17:45

Flukten fra deler av finansmarkedet og råvaremarkedet slår hardt ut på oljeprisen. Børsene stuper og investorene leter febrilsk etter tygge havner.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det sender oljeprisen kraftig ned mandag.

Kutter prisanslaget
Bloomberg skriver at Raymond James Financial har mer enn halvert sitt oljeprisanslag for inneværende år. I en oppdatering har analytikerne nå satt målet for oljeprisen til 17 dollar per fat i 2009. Tidligere hadde de et mål på 43 dollar per aksje. Det er den økonomiske krisen i verden som medfører at de venter en ny halvering i prisene.

Sommeren 2008 kostet kontraktene på olje like under 150 dollar fatet. Da finanskrisen slo ut for fullt i fjor høst ble prisen barbert med 100 dollar per fat i løpet av noen få måneder.

Nå har lagernivåene ved det strategiske knutepunktet Cushing i den amerikanske delstaten Oklahoma blitt mer en doblet siden oktober. Det skaper bekymringer for hvordan prisen skal utvikle seg videre.

- På grunn av alvoret i den globale økonomiske nedkjølingen og de oppblåste lagernivåene ved Cushing, reduserer vi våre oljeprisanslag for 2009, skriver Raymond James i et notat til kundene.

HTML EMBED

Ser mot OPEC
I takt med en oppskalering av den økonomiske krisen har etterspørselen og forventninger til videre etterspørsel falt betydelig.

Flere anbefaler OPEC å holde produksjonen uendret ved møtet i midten mars. Det internasjonale energibyrået (IEA) mener det kan være skadelig for verdensøkonomien hvis oljeprisen skulle øke etter et nytt kutt fra OPEC. De viser til at stigende priser kan forsterke den økonomiske nedturen og dermed også etterspørsel etter oljeprodukter. Rådgiverne til oljekartellet har også anbefalt at det ikke kuttes ved møtet som holdes 15. mars.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Uklare signaler fra OPEC
Den iranske oljeministeren Gholamhossein Nozari sa i helgen at han ikke venter OPEC vil redusere produksjonen ytterligere. Dette skyldes at kuttene som allerede er vedtatt har bidratt til å bremse fallet i prisene. Algeries energiminister Chakib Khelil har derimot åpnet for at det kan kommet et nytt kutt.

En undersøkelse gjennomført av Reuters viser at OPEC klarte å redusere produksjonen med 81 prosent i forhold til allerede vedtatte kutt.

Ved råvarebørsen i London ble kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i april sendt ned 8,20 prosent til 42,55 dollar per fat. Den amerikanske referanseoljen WTI stuper 9,27 prosent til 40,61 dollar per fat.

Følg oljeprisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.