NA24.no

Oljeprisen svekker seg

Foto: Fotograf:DAVID MCNEW (AFP)
Kina setter opp renten for tredje gang på fire måneder.

Etter kraftig økning i oljeprisen den siste tiden faller den nå tilbake. Tirsdag handles nordsjøoljen til 98,34 dollar fatet, noe som er et fall på vel fire dollar på litt over en uke.

Prisen steg kraftig på geopolitisk uro knyttet til Egypt og Midtøsten. En svekking av denne i kombinasjonen med økte oljelagre i USA og rentehopp i Kina bidrar til fallet.

Sentralbanken i Kina har igjen hevet styringsrenten med 0,25 prosent. Rentehevingen kommer etter at kinesiske myndigheter i lang tid har gitt uttrykk for at de ønsker å demme opp for den økende inflasjonen, stagge kredittveksten og begrense veksten i boligprisene.

- Utlånsrenten i Kina er nå hevet fra 5,81 prosent til 6,06 prosent, skriver Elisabeth Andreew hos Nordea, i en melding.

Det har allerede vært gjennomført flere finanspolitiske innstramninger. Blant annet ved å stramme inn på bankenes utlånskrav og ved å innføre eiendomsskatt i enkelte provinser. De kinesiske myndighetene er ikke lenger villig til å ta kostnaden ved å ha tosifret antall prosent vekst hvert år.

Nordea venter enda en renteøkning i Kina i løpet av de kommende tre månedene. Som også melder at de ikke har forandret sitt syn på kinesiske valutaen og at den skal styrke seg med omkring ti prosent de kommende to årene.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere