*Nettavisen* Økonomi.

Oljeprisen tryner

Foto: (Scanpix)

Faller til det laveste nivået på nærmere 2 år.

11.11.08 16:46

Oljeprisen stuper tirsdag ettermiddag 5 prosent. Nå frykter enkelte at oljeprisen vil nå 50 dollar per fat før den stiger igjen.

NA24 - din næringslivsavis

- Oljemarkedet kommer ned på nivå med etterspørselsforventningene, sier oljeanalytiker Simon Wardell ved Global Insight til Reuters.

Oljeanalytikeren tror at det er et større overskudd på tilbudssiden og at etterspørselen står i fare for å falle ytterligere.

Følg oljeprisen her

- Når 50 før 65
- Det er mer nedsidesvakheter enn oppsidestyrke. Vi venter at prisene vil faller før de stiger med den amerikanske råoljen vil nå 50 dollar før den når 65 dollar igjen, sier Wardell til nyhetsbyrået.

Oppbremsingen i den globale økonomien blir stadig mer tydelig med problemene i USA og Europa i spissen. Nå venter enkelte økonomer at oljeetterspørselen kan falle i neste år, og at den forventede veksten uteblir.

Ettervirkningene av finanskrisen kan slå inn forbruket generelt og energiforbruket spesielt. Det vil igjen føre til lavere etterspørsel.

Kortvarig kinesisk hjelp
Mandag ga en tiltakspakke verdt 600 milliarder dollar en oppgang i oljemarkedet. Tegnene på at fremvoksende økonomier som Kina og India merker nedgangen i den globale veksten begynner å bli synlig. Derfor ble tiltakspakken fra de kinesiske myndighetene tatt godt imot.

- Jeg tror folk ble litt revet med i går med den kinesiske finanspakken og innvirkningen den kan ha på oljeprisene og etter at et morgenrally begynte, skriver Robert Laughlin ved MF Global i en analyse.

Onsdag kommer det internasjonale energibyrået IEA med sin offisielle rapport. I denne rapporten vil byrået klargjøre for sine syn på energisituasjonen i verden. I forkant av rapporten har det kommet lekkasjer som viser at det er forventet et fall i etterspørselsveksten.

Forventer lagervekst
Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene er utsatt til torsdag 13. november. Dette skyldes at det tirsdag en nasjonal fridag i USA.

De foreløpige anslagene viser at analytikerne venter at råoljelagrene vokser videre med 0,8 millioner fat og at drivstofflagrene viser en tilsvarende vekst. Når det kommer til destillatlagrene er disse ventet å vise en stigning på en halv million fat, viser estimater innhentet av Reuters.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i desember blir omsatt for 55,85 dollar per fat. Den amerikanske referanseoljen WTI, også kalt amerikansk lettolje, faller også over 5 prosent til 59,30 dollar per fat.

Følg oljeprisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.