Oljeprisen tryner

Oljeprisen deiser videre nedover torsdag kveld etter rapport om fulle lagre. Prisen er den laveste siden 2005.

05.01.07 08:21

HOUSTON (NA24): De ukentlige lagertallene fra det amerikanske energidepartementet gir torsdag liten støtte for en oljepris som har falt kraftig de siste par dagene, til det laveste nivået på mer enn et år.

Lagrene av råolje falt litt mindre enn ventet, destillatlagrene steg litt mer enn ventet, og bensinlagrene steg mye mer enn ventet.

Markant fall
Prisen på et fat nordsjøolje for levering i ferbruar er torsdag kveld 55,10 dollar. Det er ned nesten 2 prosent siden lagertallene kom i dag, og et fall på 9 prosent på to dager. Dagens pris er den laveste siden 2005.

Uvanlig mildt vær i deler av USA hadde allerede bidratt til et kraftig fall før tallene kom, fordi det svekker etterspørselen etter fyringsolje.

Fulle bensinlagre
Lagrene av råolje falt med 1,3 millioner fat til 319,7 millioner. Det er den sjette uken på rad med nedgang, men fallet var likevel mindre enn ventet. Markedet hadde i snitt ventet et fall rundt 2 millioner.

Lagrene av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, økte med 2,0 millioner fat til 135,6 millioner, mens det var ventet en økning rundt 1 million fat.

Bensinlagrene ga den største overraskelsen. Her økte lagrene med 5,7 millioner fat til 209,5 millioner fat, mens markedet i snitt hadde ventet 1-2 millioner.

En separat rapport fra bransjeforeningen American Petroleum Institute viste økning i lagrene av alle typer oljeprodukter.

Produksjonskutt?
Oljekartellet OPEC kuttet produksjonen med 1,2 millioner fat pr. dag 1. november, og har vedtatt et nytt kutt på 500.000 fat fra 1. febaruar.

Spørsmålet er om et videre oljefall vil føre til at OPEC kutter enda mer for å støtte prisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.