NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%

Oljeprisen faller stadig lenger ned. Her Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix
Oljeprisen faller stadig lenger ned. Her Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix Foto: Kristian Skårdalsmo (NTB scanpix)

Oljeprisen under 40 dollar

Sist oppdatert:
Oljeprisen brøt ned gjennom 40-grensen. Kronen svekkes og oljeaksjer straffes på børs.

Siden OPEC-møtet fredag, som endte med at oljekartellet fortsetter å pumpe for fullt i et overforsynt oljemarked, og heller ikke satt noe nytt produksjonsmål, har oljeprisene blitt sendt stadig lavere.

Tirsdag ettermiddag falt prisen på nordsjøoljen gjennom 40-grensen, til 39,90 dollar per fat. Det er det laveste nivåer på nesten syv år.

Samtidig handles den amerikanske lettoljen for 36,80 dollar per fat, ned over to prosent i dag.

Siden fredagens OPEC-møte er nå nordsjøoljen ned nærmere 10 prosent.

Oljeprisfallet trekker også med seg norske kroner nedover. Mot svenske kroner har ikke den norske vært lavere på 23 år.

På Oslo Børs går oljeprisfallet hardt utover selskapene i oljeleverandørsektoren, deriblant Seadrill som stuper nærmere 12 prosent.

Oljepriskollapsen og for mange rigger i markedet har sendt riggratene kraftig ned og utsiktene er også bleke de neste årene.

- Det ser ganske dårlig ut. Vi tror det er 100 rigger som må ut av markedet og det kommer sikkert til å ta et par år å få de ut av markedet. Vi tror både 2016 og 2017 blir veldig vanskelige år, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

- For offshoreproduksjonen generelt, med det kostnadsbildet som fortsatt er der, er ikke mange av feltutbyggingene levedyktige med 40 dollar fatet. Selv om kostnadene har kommet en del ned er vi ikke på de nivåene ennå. Oljeprisen må opp igjen, fortsetter Løvstad.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere