NA24.no

Oljeprisene faller på nytt - kronen får juling


Oljeprisene faller på nytt tirsdag og trekker med seg norske kroner, som svekkes både mot dollar, euro og britiske pund.
Oljeprisene faller på nytt tirsdag og trekker med seg norske kroner, som svekkes både mot dollar, euro og britiske pund. Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kronen svekkes mot alle store valutaer. Meglerhus spår dollaren i nær ni kroner.

Oljeprisene faller på nytt tirsdag og trekker med seg norske kroner som svekkes både mot dollar, euro og britiske pund.

Etter å ha vært over 54 dollar i starten av oktober har nordsjøoljeprisen snudd, falt 13 prosent, og handles nå for rett under 47 dollar per fat, det laveste siden august.

Svekkelsen i kronen er på mellom 1,3 og 1,6 prosent mot de tre valutaene. En dollar koster nå 8,46 kroner, euroen står i 9,35 kroner og pundet koster 12,97 kroner.

- Oljeprisen er nok en viktig bidragsyter til at kronen svekker seg i dag, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

Spår kronefall
Meglerhuset spår at kronen skal svekkes videre på kort sikt, til tross for forventninger om høyere oljepris. Grunnen er DNBs forventninger til rentekutt fra Norges Bank, som meglerhuset mener vil trumfe økt oljepris.

Om tre måneder tror DNB-økonomene at pundet koster mer enn 13 kroner, dollaren står i 8,98 kroner og euroen er i 9,70 kroner.

Det siste året har kronen svekket seg med 29 prosent mot dollaren og 12 prosent mot euroen, i kjølvannet av halvert oljepris, full brems i norsk økonomi og stadig lavere renter fra Norges Bank.

- Mister optimisme
I oljemarkedet, hvor prisene fortsatt preges av høye lagre og overtilbud, er det også ventet at Irans oljeeksport vil øke når sanksjonene løftes.

- Oljelagrene i USA fortsetter å øke, i tillegg til at man har nedjustert veksten i verdensøkonomien, spesielt sliter fremvoksende økonomier, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- I forrige uke så vi at amerikanske oljeproduksjonen ikke falt videre. Fredag så vi at antallet oljerigger i USA heller ikke falt så mye. Det er på tross av lave priser. Det er nok noe av bakteppet for at markedet mister noe optimisme, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

Les også: Varslet katastrofe for Norge – nå tror han på ny oljeboom

Ser økt priskrig
Heller ikke neste år kan man vente noe stort løfte i oljeprisene, ifølge Saltvedt, som har en prognose på i snitt 55 dollar per fat for nordsjøoljen.

- Vi tror på en forholdsvis flat utvikling også neste år, med kun en liten økning i oljeprisen fordi det fremdeles er altfor mye olje i markedet. Man ser hvor lang tid det tar før man får noen effekt på skiferoljeproduksjonen i USA. Det er det man først og fremst venter på. Neste år kommer Iran inn igjen. Det bidrar til både til at det blir mer olje og at det sannsynligvis blir mer priskrig mellom en del av OPEC-landene, sier Nordea-analytikeren.

Schieldrop peker på at oljekartellet OPECs medlemmer i økende grad underbyr hverandre i markedet, både mot Asia og mot den amerikanske gulfen, noe han mener gir en negativ dynamikk.

- Dette er i oppløpet til første kvartal hvor man venter å få økende oljeeksport fra Iran. Det er et størst spørsmål markedet er veldig opptatt av. Mellom en halv og 1 million fat per dag i løpet av året er rimelig å anta. Den interne konkurransen kommer nok til å øke ytterligere inn i første kvartal.

- Høye lagre
Også SEB-analytikeren ser en oljepris på 55 dollar neste år.

- Vi tror på en oljepris på i gjennomsnitt 55 dollar neste år, slik at vi går ut av neste år på rundt 60 dollar. Det blir et forholdsvis balansert marked i andre halvår neste år, om enn med veldig høye lagre. Man må faktisk ha underskudd i markedet en lengre periode for å trekke disse store lagrene ned.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere