Oljeprisfall etter rally

Søndagens OPEC-møte vil bli avgjørende for hvor oljeprisen skal på kort sikt.

13.03.09 09:04

Oljeprisen blir fredag morgen sendt noe ned etter et voldsomt rally dagen i forveien. Søndagens OPEC-møte følges tett av oljemarkedet og spekulasjonene om hva oljekartellet kommer til å foreta seg gjør at spekulantene posisjonerer seg i forkant av møtet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det amerikanske handelsdepartementet kom med statistikk over hvordan detaljhandelen gikk i februar. Tallene falt i smak hos investorene og satte i gang en markant oppgang i aksjemarkedet. I årets andre måned falt detaljhandelen med 0,1 prosent, men økonomene hadde ventet et større fall. Samtidig ble detaljhandelen for januar revidert kraftig opp til en vekst på 1,8 prosent.

Rally
Ved den amerikanske råvarebørsen i New York ble frontkontraktene på lettoljen WTI sendt opp formidable 11 prosent. Fredag morgen faller kontraktene noe tilbake. Nordsjøolje med levering i april blir handlet til 44,64 dollar per fat. Det er en nedgang på 1 prosent.

Følg oljeprisen her.

- Markedet sitter på gjerdet i forkant av møtet. Prisene var sterke i går på bakgrunn av kapitalmarkedet og vil holde denne oppgangen i dag hvis ikke kapitalmarkedet faller. Markedet priser inn et nytt kutt. Det kan stige 4-5 dollar hvis OPEC kutter igjen, men oppsiden vil ikke vare. Økonomien kommer til å være hoveddemperen, sier råvareanalytiker Mark Pervan ved ANZ til Reuters.

Det går også rykter om at Russland også vil være med på et eventuelt kutt fra OPEC. Det dramatiske fallet i olje- og gassprisene har rammet den russiske økonomien hardt. Ved forrige OPEC-møte hadde Russland møte rett som observatør, og nå spekuleres det i om Russland også vil delta på et eventuelt kutt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tror på kutt
Signalene fra medlemslandene i OPEC er blandede, men i det siste har flere tatt til orde for at det kommer et kutt. Onsdag sa Algeries energiminister Chakib Khelil at det er trolig at OPEC vil redusere produksjonen.

- Markedet forventer en reduksjon og vi er nødt til å redusere, ellers vil prisene falle. Det vil bli en debatt i Wien, men jeg tror konsensus vil bli å stabilisere av prisene gjennom en reduksjon, sa Khelil ifølge Bloomberg.

Siden september har organisasjonen over oljeeksporterende nasjoner vedtatt kutt av produksjonen på rundt 4,2 millioner fat per dag. Selv om kuttene er vedtatt er ikke hele produksjonen blitt redusert tilsvarende.

DnB Nor Markets har regnet seg frem til at det reelle produksjonskuttet er på rundt 3,5 millioner fat.

- Vi forventer ytterligere OPEC-kutt kommunisert på søndagens møte, heter det i en rapport fra oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos meglerhuset DnB Nor Markets.

Les mer: Forventer OPEC-kutt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.