NA24.no

Oljeprisfall senker Wall Street


NEDGANG: Oljeprisfallet preger verdens børser fredag.
NEDGANG: Oljeprisfallet preger verdens børser fredag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
USA-børsene faller for fjerde gang på fem dager.

Mens oljeprisen faller til nye bunner og investorene venter på rentemøtet i sentralbanken, lå USA-børsene an til det fjerde fallet på fem dager.

I åpningshandelen fredag er Dow Jones-indeksen ned 1,1 prosent, S&P 500 faller 1 prosent og Nasdaq er ned 1,1 prosent.

- Ingen bunn
Oljeprisene har fått en ny knekk denne uken, ned til de laveste nivåene på rundt syv år.

Fredag faller nordsjøoljen til 39 dollar per fat, etter at det internasjonale energibyrået har lagt frem sin månedsrapport.

- De er mer negative om utviklingen fremover. De sier at balansen i markedet neppe kommer før mot slutten av 2016. De er også ganske negative i forhold til hva OPEC besluttet. I dag er det mye den rapporten som har preget markedet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til Nettavisen Stocklink.

Bare den siste uken er oljeprisen ned 11 prosent, et fall som startet etter at OPEC ikke klarte å bli enige om produksjonskutt. Siden toppen sommeren 2014 har overproduksjonen av olje, blant annet drevet av skiferrevolusjonen i USA, sendt oljeprisen ned mer enn 65 prosent.

- På kort sikt er det ingen bunn. Det er ikke et nivå hvor det sier stopp. Så lenge man fortsetter å få negative nyheter fortsetter bare prisene å falle. Oljeprisen har falt mye mer enn hva folk hadde forestilt seg, sier Saltvedt.

Rentemøte i fokus
I USA rettes fokuset også mot neste ukes rentemøte i Federal Reserve, som kan ende med den første rentehevingen siden 2006.

Sentralbanken, som har holdt styringsrenten nær null siden slutten av 2008, har signalisert at en renteheving er på vei, samtidig som motpartene i Europa og Japan går motsatt vei.

Det har sendt dollaren til de sterkeste nivåene på mange år.

På makrosiden er de sluppet ny statistikk som viser at amerikanernes kjøpelyst holder seg oppe. Veksten i detaljhandelen tok seg opp til 0,2 prosent i november fra 0,1 prosent måneden før.

Etter børsåpning er det duket for forbrukertillitstall.

Forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan viser en oppgang til 91,8 i desember fra 91,3 måneden før.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere