NA24.no

Oljeprisfallet kan koste Statoil 60 milliarder

Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Dersom oljeprisen blir liggende på dagens nivå rundt 80 dollar fatet, kan Statoil bli tvunget til å låne opp mot 60 milliarder kroner.

Og det for å betale utbytte til eierne de neste to årene. Oljeprisen har falt 25 prosent bare siden sommeren, og torsdag ble nordsjøoljen omsatt for 83 dollar fatet. Amerikansk lettolje falt til under 80 dollar per fat.

Blir oljeprisen liggende på dette nivået, vil Statoil få et voldsomt kapitalbehov, skriver Dagens Næringsliv som har bedt flere aksjeanalytikere vurdere situasjonen.

Ifølge avisen trenger Statoil 4 milliarder kroner bare for å gå i null på kontantstrømmen neste år, og 8 milliarder i 2016.

Ettersom den norske oljegiganten også skal betale utbytte, må selskapet derfor øke gjelden med 26 milliarder i 2015 og 30 milliarder i 2016, skriver avisen.

Selskapet har kunngjort at 1.900 stillinger skal fjernes, og så sent som denne uka ble feltandeler for mange milliarder solgt unna.

– De er nødt til å kutte kostnader og aktiviteten kraftig. Når verden sier de ikke vil ha olje, må de slutte å produsere olje. Det er slik det kapitalistiske samfunnet fungerer, sier aksjeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere