NA24.no


På Oslo Børs var hovedindeksen ned 1,43 prosent til 608,39 poeng tirsdag.
På Oslo Børs var hovedindeksen ned 1,43 prosent til 608,39 poeng tirsdag.

Oljepriskollaps senket verdens børser

Seadrill stupte under finanskrisenivå, men SAS fikk luft under vingene.

Fallet i råvarer sendte verdens børser ned i rødt tirsdag.

På Oslo Børs var hovedindeksen ned 1,59 prosent til 607,17 poeng. I oljemarkedet var nordsjøoljen tidligere på dagen under 40 dollar fatet, for første gang siden 2009.

I kjølvannet av OPEC-møtet fredag, da oljekartellet som ventet besluttet å la oljekranene pumpe for fullt, men heller ikke satt noe produksjonsmål, har oljeprisen blitt sendt ned rundt 10 prosent.

På Oslo Børs falt de største selskapene. Norsk Hydro ramlet 6,5 prosent, DNB var ned 2,6 prosent, mens Yara og Telenor falt henholdsvis 1 og 1,3 prosent. Statoil klarte seg bedre, med en nedgang på 0,5 prosent.

Lavere oljepris er derimot godt nytt for SAS, som har fått luft under vingene på børsen. Aksjen steg 5 prosent og er nå opp 48 prosent i år.

Børsras for Fredriksen-rigger
Seadrill har fått en ny runde børsjuling de siste ukene. Tirsdag stupte aksjen 9,5 prosent til 38,6 kroner, en lavere kurs enn da det stormet som verst i aksjemarkedet under finanskrisen på tampen av 2008.

Mens det Fredriksen-kontrollerte riggselskapet på toppen i slutten av 2013 var priset til over 140 milliarder kroner, er nå børsverdien barbert til 19 milliarder kroner.

Oljepriskollapsen og for mange rigger i markedet har sendt riggratene kraftig ned og utsiktene er også bleke de neste årene.

- Det ser ganske dårlig ut. Vi tror det er 100 rigger som må ut av markedet og det kommer sikkert til å ta et par år å få de ut. Vi tror både 2016 og 2017 blir veldig vanskelige år, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

- For offshoreproduksjonen generelt, med det kostnadsbildet som fortsatt er der, er ikke mange av feltutbyggingene levedyktige med 40 dollar fatet. Selv om kostnadene har kommet en del ned er vi ikke på de nivåene ennå. Oljeprisen må opp igjen, sier Løvstad.

Røde børser
I Europa falt aksjene målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600 med 1,8 prosent, mens USA-børsene åpnet handelsdagen i rødt. Også i Asia var det sur stemning på de største børsene.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere