Oljerally og shippingras

Oljeprisen når nye høyder, og sender Oslo Børs kraftig opp. Men John Fredriksens rederi Frontline stuper på børsen.

18.04.06 09:58

Oljeprisen steg mandag til over 70 dollar fatet og fortsatte tirsdag morgen. Dette sender hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,3 prosent til 404 poeng.

Det er Statoil og Norsk Hydro som drar mest, med en oppgang på henholdsvis 3 prosent og 2,47 prosent. Oljeprisen kombinert med Shtokman-spekulasjoner sender aksjene opp. Norsk Hydro noteres til den høyeste noteringen noen sinne. Aksjen noteres til 956 kroner aksjen.

I markedet spekuleres det i at begge de norske oljetungvekterne vil bli tatt med når Gazprom velger ut sine partnere til å bygge ut sitt enorme gassfelt i den russiske delen av Barentshavet.

DNO stiger 0,95 prosent, og har en noe svakere oppgang en resten av oljesektoren etter at selskapet forrige uke meldte om oljefunn i Irak.

Ratene i stortankmarkedet er elendige, noe som trekker ned Frontline. Med dagens rater tjener selskapets stortankere svært lite penger, om i hele tatt noe, hvilket senker kursen i John Fredriksens rederikjempe. Aksjen er ned 5,8 prosent til 195 kroner per aksje.

En må tilbake til våren 2004 for å finne en Frontline-kurs som er under 200 kroner aksjen.

Nemi stiger 8,5 prosent etter at det islandske forsikringsselskapet Tryggingamidstödin endelig la frem bud på aksjene i selskapet. Budet er på 62,5 kroner aksjen, mens selskapet prises til 67 kroner per aksje. Men det er svært lav omsetning tirsdag.

Gullselskapet Crew stiger 4,3 prosent etter bra oppgang i gullprisen. I morgentimene tirsdag ble et unse gull priset til 618 dollar, etter at flere investorer har kastet seg over gull etter oppgangen i oljeprisen.

GGS melder om salg av seismikk på sin Florida-undersøkelse til en verdi av 2 millioner dollar, noe som sender selskapets aksjer opp 4,4 prosent. Supplyrederiet Farstad er også en av vinnerne med en oppgang på 6 prosent.

Lakseaksjene med Lerøy Seafood er igjen i skuddet etter at det i løpet av påsken ble kjent at det russiske importforbudet ble opphevet for to norske lakseeksportørene. Det er de to John Fredriksen selskapene Pan Fish og Marine Harvest som har fått opphevet importforbudet til Russland.

Lerøy stiger 5,04 prosent, mens Pan Fish og Cermaq stiger 3,12 og 3,95 prosent. Markedet venter nå at hele importforbudet snart vil bli opphevet, men prisen på fersk laks kan stige etter at det er kommet signaler om at det lite tilgjengelig laks i markedet.

Klart for oljerally
Oljeprisen har steget til over 70 dollar fatet mens Oslo Børs siden onsdag formiddag har vært stengt ned for påske. Onsdag i forrige uke falt børsen tilbake etter at investorer tok penger fra bordet i frykt for hvordan oljeprisen skulle utvikle seg.

Nå har imidlertid oljeprisen gått nettopp den veien som er mest gunstig for Oslo Børs. Iran meldte seg inn i den kjernefysiske klubben og dermed steg oljeprisen til nye rekorder.

Dette vil smitte over på oljetunge Oslo Børs. Skal man tolke oppgangen til de norske aksjene i USA vil det bli en sterk oppgang i det norske aksjemarkedet tirsdag.

Statoil og Norsk Hydro vil kunne stige bra, mens DNO og de mindre oljeselskapene vil kunne følge etter oppgangen. Det spekuleres også heftig om hva som vil bli utfallet av Shtokman-feltet i Barentshavet. Statoil og Hydro er på listen av de fem selskapene som utbygger, den russiske energigiganten Gazprom, har satt på sin liste.

Eksperter og markedet forventer at både Statoil og Norsk Hydro vil være på listen over oljeselskap som får delta på utbyggingen. Det er ikke kjent når den endelige utnevnelsene blir klare, men det forventes i slutten av denne måneden.

Dette kan gi investorer ekstra lyst på aksjer i de tunge norske selskapene.

Visma er før åpning på Oslo Børs suspendert fra handel i påvente av melding fra selskapet. Tidligere denne måneden lå det britiske selskapet Sage inn bud på 125 kroner per aksje i selskapet, noe som fikk en heller lunken mottagelse i markedet. Det spekuleres dermed i at det vil komme et høyere bud på selskapet i løpet av dagen.

Resultatsesongen er i gang og Tandberg TV skal levere tall for første kvartal klokken 18.00 i Oslo. Aksjen har falt 2,2 prosent den siste uken, noe som indikerer at markedet frykter at selskapet vil levere noe under det som er forventet i markedet.

Gullaksjene kan få videre opptur tirsdag. Gullprisen er på det høyeste nivået siden 1980 noe som kan sende Crew og IGE videre opp.

Oljen trekker opp Asia
Råvareaksjer og oljerelaterte selskap stiger i det asiatiske aksjemarkedet tirsdag etter at oljeprisen økte til den høyeste sluttkursen noen sinne.

Morgan Stanleys Asia-indeks stiger 0,6 prosent i morgentimene tirsdag og de energirelaterte aksjene steg 2,4 prosent, og sektoren er den sterkeste i Asiatisk handel.

Nikkei 225 indeksen i Tokyo stiger 0,9 prosent etter å ha falt 0,3 prosent tidligere på dagen. Topix indeksen løfter seg 0,7 prosent.

I Hong Kong stiger Hang Seng Indeksen til det høyeste nivået på mer enn 5 og et halvt år etter at den kinesiske sentralbanken har gitt noen institusjonelle investorer lov til å investere utenfor fastlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.