NA24.no

Oljerally på børsen

Sist oppdatert:
Sterk oljepris, Shtokman og oljeserviceaksjene kjørte Oslo Børs oppover.

Sjekk alle kursene her.

Oljeservice- og oljeaksjene fyrte oppunder Oslo Børs fantastiske oppgang tirsdag. Hovedindeksen endte opp hele 2,26 prosent til 375,33 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Sterk oljepris
Prisen på et fat nordsjøolje med levering i august fortsatte å stige utover ettermiddagen og kostet da Oslo Børs stengte 71,38 dollar fatet.

Redusert produksjon ved raffineriene i Louisiana får markedet til å sende oljeprisen opp. Oljesøl i forbindelse med kraftig regn fikk oljemarkedet til å sende opp prisen på bensin rett opp grunnet redusert aktivitet. Fokuset er også rettet mot den norske streiken i oljeindustrien.

Irans oljeminister har dessuten gjentatt at de vil bruke oljen som pressmiddel i forbindelse med konflikten rundt landets atomprogram. Oljeprisen presses opp selv om det Irans naboland, Irak, er i rute med sin produksjon.

En dollar koster samtidig 6,30 dollar. Den amerikanske valutaen styrker seg igjen mot euroen og kronen. I går kveld var styrkeforholdet noe annerledes. Et medlem av den europeiske sentralbanken varsler en mer aggressiv rentepolitikk i eurosonen for å takle høyere inflasjonsrisiko. Dette fikk euroen til å stige og kronen fulgte etter.

Shtokman
Shtokman-nyheter bidro til å løfte oljegigantene. Statoil endte opp hele 4,79 prosent til 175 kroner. Norsk Hydro fikk også en skikkelige opptur og steg 3,99 prosent til 169,50 kroner.

Nyhetsbyrået Reuters meldte at en Gazprom-talsmann uttalte til det russiske nyhetsbyrået Interfax at reservene på Shtokman-feltet kan øke med 700 milliarder kubikkmeter gass innen 2010.

DNO klarte ikke følge opp, men endte opp 1,57 prosent til 12,90 kroner. Altinex endte uforandret.

Brennende hett i rigg
- Det er noen gode nyheter der ute i dag, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24 iMarkedet.

Noble har fått to kontrakter på de halvtnedsenkbare borerigg Noble Homer Ferrington og Noble Ton van Langeveld. Anadarko har leier inn Noble Homer Ferrington fra januar 2008, og raten er oppgitt til 434.000 dollar pr. dag.

Venture Productions har leid inn Nobles Ton van Langeveld til en dagrate på hele 360.000 dollar. Riggen er allerede under en kontrakt, men skal starte på den nye oppdraget for Venture i midten av midten av 2008.

- Noble jack-up kontrakt som går over 2 år med oppstart i 2009 er veldig bra, sier analytikeren til NA24 iMarkedet.

Oljeselskapet Venture Production har inngått en kontrakt om å leie en oppjekkbar borerigg som Noble skal bygge for boring i værharde områder. Jack-up-riggen skal være klar til å bore for Venture fra andre halvår 2009 og i en periode på 2 år. Dagraten på den oppjekkbare riggen er på sterke 210.000 dollar.

Sterk FPSO-kontrakt
Bakken trekker også frem Bergesen Offshore FPSO-kontrakt som var høyere enn markedet ventet. Bakken mener slutningene gir positiv effekt på riggaksjen på Oslo Børs.

John Fredriksens SeaDrill ble dagens vinner med en oppgang på hele 9,09 prosent til 78 kroner.

Offshore- og oljeserviceaksjene Acergy, TGS-Nopec og Subsea 7 fulgte opp på vinnerlisten med en oppgang på hele 8,47 prosent, 8 prosent og 7,69 prosent.

Bergesen Worldwide Offshore ble løftet 7,32 prosent på den gode FPSO-slutningen.

Taperne
Dagens taper ble Hotell-TV-selskapet som endte ned 6,37 prosent. Biotec Pharmacon falt 4,76 prosent. Det var liten omsetning i begge aksjene.

Markedet reagerte også negativt på nyheten om at Microsoft skal satse på telefoni innen businessegmenter som desktoptelefoner og videokonferanseutstyr. Tandberg ble sendt ned 4,35 prosent.

De første telefonene skal være ute på markedet allerede juni neste år. Disse telefonene som skal komme er internettelefoner produsert av Polycom, LG-Nortel Co. og australske Thomson Telecom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere