NA24.no

Oljerally på Wall Street

Foto: Fotograf:TIMOTHY A. CLARY (AFP)
Sist oppdatert:
USA-børsene hentet seg inn igjen, hjulpet av et oljeprisen.

Børsene endte blandet i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha startet dagen i rødt klarte New York Stock Exchange å hente seg inn igjen. Den velkjente Dow Jones indeksen, som dekker 30 av de største selskapene på børsen, endte opp 0,47 prosent til 10.062,94 poeng, mens den langt bredere S&P 500-indeksen klatret 0,42 prosent til 1096,56 poeng. Dow'en holdt dermed hodet over den psykologisk viktige 10.000-poenggrensen.

Nasdaq Composite kom inn noe bak, med en oppgang på 0,05 prosent til 2173,29 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-børsen preges blant annet av et negativt resultat fra den finske mobilkjempen Nokia. Markedet ventet spent på resultatet til teknologikjempen Google, og Dow-komponenten IBM etter børsslutt.

Les mer: Imponerende fra Google

IBM: Gode tall, men fall

Oljerally
Markedet ble reddet i pluss av sterk oljepris. Da handelen stengte for dagen på råvarebørsen i New York gikk frontkontrakten på den amerikanske lettoljen under hammeren for 77,58 dollar fatet. Det er hele 3,2 prosent høyere enn ved stengetid, onsdag.

En positiv oljelagerrapport, som særlig viste et stort fall i bensinlageret dro opp prisen på det sorte gullet. Oljelagrene er viktige, da de gir en god indikasjon på etterspørselen fra USA, verdens suverent største oljekonsument. Lavere lagre betyr høyere etterspørsel, og dermed lavere pris.

Ifølge det amerikanske energibyrået EIA økte råoljelagrene økte med 0,4 millioner fat til 337,8 millioner fat i forrige uke. Dette er lavere enn analytikernes forventninger. Ifølge en undersøkelse fra Platts lå estimatet fra analytikerstanden på en økning på 2,2 millioner fat. Det skriver Marketwatch.

Prisen får også hjelp av at bensinlageret falt med 5,2 millioner fat, i sterk kontrast til en ventet økning på 1,6 millioner fat. Destilatlageret falt med 1,1 millioner fat på linje med forventningen om et fall på 1,0 millioner fat. Det overraskende fallet i bensinlageret kommer som følge av at flere raffinerier har holdt stengt.

- Denne tiden av året er lavetterspørselssesongen, så raffineriene bruker ofte muligheten til å gjøre vedlikehold, forklarer James Williams ved WTGRF Economics til Marketwatch.

Les mer: Oljefest etter lagertall

Exxon Mobil steg 1,4 prosent.

På morgenen bidro resultatrapportene til finanskonsernene Goldman Sachs og Citigroup til å senke stemningen en smule, mens de ukentlige ledighetstallene og flere andre nøkkeltall viste tegn til bedring.

Lysere
Markedet har fått en rekke nye nøkkeltall fra USAs økonomi. Torsdag kom det flere positive signaler.

Den amerikanske sentralbankens lokalkontor i New York er ute med bedriftsundersøkelsen Empire State, og den viser at bedriftslederne ser lysere på situasjonen.

Undersøkelsen er organisert som en indeks og havnet på 34,57 poeng i oktober. Det er en oppgang fra 18,88 poeng i september.

Økonomene hadde i forkant ventet at indeksen ville falle til 17,5 poeng.

Delindeksen som følger nye ordre steg til 30,82 poeng i oktober fra 19,84 poeng i september, mens målingene på sysselsettingen fikk et løft til 10,39 poeng fra minus 8,33 poeng. Indeksen som følger mottatte priser falt til minus 5,19 poeng fra minus 3,57 poeng i september.

Bedret ledighet
Samtidig viser de ukentlige ledighetstallene at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA falt med 10.000 til 514.000 personer i forrige uke.

Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er bedre utvikling enn hva markedet trodde på forhånd, og det er det laveste antallet som er registrert på ni måneder. Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 520.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Inflasjonen steg også i forrige måned i USA.

Både den amerikanske konsumprisindeksen og den såkalte kjerneinflasjonen steg 0,2 prosent i september, mot forventet 0,1 prosent.

Finanskjempe skuffet
Til tross for at Goldman Sachs leverte høyere resultat enn det analytikerne hadde sett for seg, falt stemningen i kjølvannet av rapporten.

Det kan dermed se ut til at forventningene til den amerikanske investeringsbankens tredje kvartal har blitt skrudd kraftig opp de siste dagene, og etter at analytikerne hadde levert sine estimater. For da Goldman la frem rapporten for sitt regnskapsmessige tredje kvartal ved 13-tiden norsk tid torsdag, falt børsene i Europa og ellers markert. Det til tross for at Goldman fikk et resultat per aksje som lå 1 hel dollar over konsensus blant analytikerne.

Goldman Sachs kunne vise til et overskudd per aksje på 5,25 dollar, mot et snitt blant analytikerne på 4,24 dollar per aksje ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters. I samme periode i fjor endte resultatet på 1,81 millioner dollar.

Les mer: Goldman utløste aksjesalg

Goldman Sachs hadde et samlet overskudd på 3,19 milliarder dollar i tredje kvartal etter driftsinntekter på 12,37 milliarder dollar.

- Selv om verden fortsetter å møte store økonomiske utfordringer, ser vi bedre forhold og bevis på stabilisering, til og med vekst, i en rekke sektorer, sier konsernsjef Lloyd C. Blankfein i Goldman Sachs i en kommentar.

Aksjen falt om lag to prosent.

Goldman er imidlertid ikke det eneste finanskonsernet med rapport ute denne torsdagen.

Svakt fra Citi
Cititgroup kom også med tall for tredje kvartal før åpningen.

Konsernet fikk et resultat per aksje på minus 0,27 dollar og et nettoresultat på 101 millioner dollar. Dette er svakere enn ventet. Ifølge konsensusestimater innhentet fra Thomson One Analytics var det ventet et resultat per aksje på minus 0,25 dollar per aksje.

Omsetningen havnet på 20,39 milliarder dollar, som er over forventningene om en omsetning på 20,04 milliarder dollar.

Aksjen datt over fem prosent.

Les mer: Citigroup skuffer

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,47 % til 10.062,94 poeng

S&P 500 +0,42 % til 1096,56 poeng

Nasdaq Composite +0,05 % til 2173,29 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere