*Nettavisen* Økonomi.

Oljeras fortsetter

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Mandag raste prisen på olje og nedturen fortsetter tirsdag morgen.

For sjette dag på rad faller oljeprisen, og mandagens fall på nesten 8 prosent for den amerikanske referanseoljen WTI som handles på råvarebørsen i New York videreføres.

NA24 – din næringslivsavis

Årsaken er at det forventes ytterligere lagerbygging av råolje i det amerikanske markedet ettersom etterspørselen faller. Det forventes at amerikanske lagre steg med 2,25 millioner fat olje forrige uke. Samtidig er prisen på olje levert i desember nå priset 35 prosent høyere enn oljen som leveres i februar.

Og det er forventet at lageroppbyggingen fortsetter. Siden man får mer betalt for å selge olje på kontrakt i dag for et senere tidspunkt vil det lønne seg å lagre oljen.

Råolje for levering i februar faller i morgentimene tirsdag 1,6 prosent på råvarebørsen i New York til 37 dollar fatet. Dette er den såkalte WTI-oljen, som brukes som referanse. I London handles Brent-oljen, også kalt Nordsjøolje, til 42,8 dollar per fat, en nedgang på 10 cent. Mandag falt oljeprisen i London med 3,4 prosent, melder Bloomberg News. Dette er betydelig mindre enn i New York.

Gårsdagens oljefall kom samtidig med at flere andre råvarepriser falt kraftig, som en følge av mindre etterspørsel. Også prisen på soyabønner og hvete falt kraftig. Råvareindeksen CRB Index, som oppdateres av Reuters og Jefferies og følger prisen på 19 råvarer, falt hele 4 prosent.

Investeringsbanken Goldman Sachs skrev i en rapport til sine kunder fredag at de underliggende svake tallene i verdensøkonomien vil dominere oljemarkedet. De holder på sin spådom at oljeprisen vil falle til 30 dollar fatet dette kvartalet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag