Oljeras ga kraftig børsfall

Foto: (Scanpix/Montasje)

Investorene på Oslo Børs fikk seg en skikkelig kalddusj da oljeprisen mistet fotfeste.

20.04.09 18:41

Frykt for at det kan komme en strøm av dårlige nyheter rundt den økonomiske utviklingen fikk investorene til å vende børsene ryggen. Da oljeprisen fikk et kraftig fall bar det rett utfor på Oslo Børs.

Da handelen var over på Oslo Børs hadde hovedindeksen falt 4,48 prosent til 234,41 poeng.

I forrige uke steg Oslo Børs 11,4 prosent og fulgte med de internasjonale børsene oppover. I USA har de tre tellende indeksene steget rundt 30 prosent fra bunnen i begynnelsen av mars, og i samme periode har Oslo Børs blitt løftet rett under 20 prosent.

Usikkerhet og gevinstsikring
I aksjemarkedet og de øvrige finansmarkedene er fokuset rettet mot hvordan den amerikanske økonomien utvikler seg. Det kommer noen makrotall fra USA, men vel så viktig blir resultatsesongen. Så langt har de selskapene som har levert sine tall etter første kvartal vist en noe blandet utvikling, men frykten er at resesjonen og det globale økonomiske tilbakeslaget nå blir synlig i resultatene.

Det internasjonale pengefondets leder Dominique Strauss-Kahn har i et intervju med den tyske næringslivsavisen Handelsblatt avslørt at vekstanslagene for verdensøkonomien er blitt nedjustert. IMF kaller den resesjonen som den globale økonomien nå opplever som langt verre enn tidligere resesjoner. Nedturen blir dypere og mer langvarig enn tidligere antatt, og en eventuell bedring kan bli svakere enn tidligere tilfeller.

Olje i utforbakke
Faren er at etterspørselen etter olje vil få et større fall enn det som er opplevd frem til nå. I valutamarkedet har dollaren styre

- Dette er et marked som akkurat nå er totalt avhengig av de to markedene for finne en retning. Vi beveger oss ikke på tilbud og vi beveger oss ikke på etterspørsel. Vi beveger oss kun på dollaren, sier analytiker Phil Flynn hos Alaron Trading til nyhetsbyrået AP.

- Hvor enn dollaren er eller aksjemarkedet er, det er hvor vi har en tendens til å havne med oljen, sier Flynn.

Mandag falt kontraktene på nordsjøolje med levering juni til 50,27 dollar per fat. Det er en nedgang på 5,77 prosent.

Selv om en stupende oljepris må ta mye av skylden for det voldsomme fallet på Oslo Børs mandag, var ikke situasjonen stort bedre i resten av råvaremarkedet. StatoilHydro falt 3,86 prosent til 117,20 kroner og ble som vanlig den mest omsatte aksjen. Flere av de andre tungvekterne gjorde det enda dårligere.

Kunstgjødselselskapet Yara falt 7,07 prosent til 151,25 kroner, etter at de amerikanske referanseaksjene viste en tilsvarende fall.

Svake aksjer
Oljeserviceselskapene fikk også en tøff dag på børsen. Meglerhus Nomura har ikke troen på noen gyllen utvikling for de norske selskapene, og kom med en oppdatering mandag. I tillegg kom de to amerikanske gigantene Halliburton og Weatherford med sine tall etter første kvartal. Det var blandet drops, men begge antyder at det blir tøft for bransjen fremover.

Verst gikk det utover seismikkselskapet Petroleum Geo-Service som falt 9,49 prosent til 32,90 kroner. Anbefalingen i aksjen er kuttet til reduser. Det er en salgsanbefaling og er en endring sammenlignet med en nøytral anbefaling meglerhuset har hatt tidligere. Kursmålet er derimot oppjustert til 25 kroner fra 22 kroner.

Nomura reduserer kursmålet i Aker Solutions til 35 kroner fra 40 kroner, og har oppjustert målene i Subsea 7 og Acergy.

Les mer: Negative til norsk oljeservice

Aksjekursen i Aker Solutions falt 7,93 prosent til 37,75 kroner, mens Acergy og Subsea 7 falt henholdsvis 8,75 prosent til 46,90 kroner og 6,79 prosent til 46,70 kroner.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.