NA24.no

Oljerekord tross Bush-tur

Saudi-Arabias kong Abdullah
Saudi-Arabias kong Abdullah (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Bush ber Saudi-Arabia om billigere olje. Prisen setter ny rekord.

Oljemarkedet fortsetter sin himmelferd. Fredag har et fat Brent-olje for første gang blitt handlet over 126 dollar. Prisen for et fat levert i juli, som nå er den viktigste kontrakten, ligger nå på 125,31 dollar, etter å ha vært oppe i 126,34 dollar.

Torsdag sluttet oljeprisen på 123,00 dollar.

Den amerikanske referanseoljen WTI koster nå 127,02 dollar, en oppgang på 2,90 dollar fra torsdag. Det er første gang denne oljekvaliteten har passert 127 dollar fatet.

Tror på 141 dollar
Analytikerne i Goldman Sachs har jekket opp prisanslagene på råolje til 141 dollar fatet i andre halvdel i 2008. Det er en justering opp fra 107 dollar fatet som de tidligere anslagene lød på.

Goldman Sachs legger hovedvekt på at tilbudet av olje fortsatt er begrenset.

I tillegg bidrar den markante etterspørselsveksten, for eksempel fra Kina, geopolitisk bekymring, samt en svakere dollar - som gjør olje biligere for dem som regner i andre valutaer.

Bush ber om billigere olje
Den nye oljerekorden kom samtidig som president George W. Bush landet i Saudi-Arabia for å ha samtaler med kong Abdullah.

Bush vil forsøke å overtale sin vert til å øke oljeproduksjonen. De fleste ekspertene tviler på at Bush får det som han vil, men det er delte meninger om det skyldes at Saudi-Arabia ikke kan øke produksjonen eller ikke vil.

Spesielt er det usikkerhet om hvor mye ekstra kapasitet landet har når det gjelder den letteste, mest attraktive ojlen som er mest etterspurt av raffineriene.

Dagens oljerekord tyder i alle fall ikke på at markedsaktørene ser for seg at Bush får gjennomslag med sitt ønske om lavere pris.

Hardt press
Siden oljeprisen fører til stadig høyere pumpepris for bensin, er Bush under hardt press på hjemmebane.

Kongressen vedtok denne uken å pålegge administrasjonen å slutte med å fylle opp de strategiske oljelagrene, som et lite bidrag til å senke prisen.

Kongresspolitikerne diskuterer også å bruke konkurranselovgivning mot OPEC eller stoppe våpeneksporten til Saudi-Arabia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere