NA24.no

Oljerekord tynget USA

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris ga motvind for USA-børsene, men oljerelaterte aksjer steg, blant andre Statoil og Hydro.

HOUSTON (NA24): Bankgiganten Citigroup la mandag frem sterke kvartalstall, og bygger dermed opp under inntrykket av sterke kvartalsresultaterer fra de store USA-selskapene så langt i april. Citigroup klarte selv en oppgang på en halv prosent i dag, men for resten av markedet var det andre ting enn kvartalstall som dominerte mandagens handel.

Viktigst er oljeprisen, som er på rekordnivåer. Nordsjøolje har satt ny rekord mandag, og den amerikanske referanseoljen WTI er i nærheten. Uro rundt Iran bidrar fortsatt til høy oljepris. Dessuten meldte Kina søndag om en BNP-vekst på hele 10,2 prosent i første kvartal, noe som indikerer økt behov for olje til landet.

Delindeksene for olje- og oljeserviceaksjer steg mer enn halvannen prosent mandag.

Statoil steg 2 prosent til en kurs som tilsvarer rundt 198 norske kroner, godt over sluttkursen på Oslo Børs før påske, 194,50 kroner, selv om dollarkursen i mellomtiden har svekket seg.

Hydro steg drøyt 2 prosent på New York-børsen mandag til en kurs som tilsvarer 951 kroner. Det er også godt over sluttkursen i Oslo før påske, på 931 kroner.

Det var ikke bare olje som rørte seg i dag, også gull steg kraftig. En unse gull har vært oppe i 615 dollar mandag, det høyeste nivået på mer enn 25 år og opp fra snaut 600 dollar før helgen.

Dette trakk naturlig nok opp gullaksjer. Denne delindeksen steg 4 prosent. Crew Gold, som også er notert i Oslo, steg 10 prosent i Canada.

Speilbildet av høyere gull- og oljepris er lavere dollar, og siden gull og olje handles i dollar, motvirker disse effektene hverandre til en viss grad. En dollar koster mandag 6,42 kroner, mot rundt 6,50 kroner før helgen.

Selv om olje var hovedfokus i dag, peker markedsobservatører også på svake tall fra en månedlig undersøkelse av boligbyggingsaktiviteten i USA, en laber bedriftsindikator fra New York, samt på kommentarer fra en representant for den amerikanske sentralbanken, som ble tolket som bekymring for tiltagende inflasjon.

Når det gjelder sektorer, var flyselskapene svært svake i dag. Det skyldes trolig både høy oljepris, som betyr dyr flybensin, samt nedgradering av aksjer i sektoren fra det innflytelsesrike meglerhuset Lehman Brothers. Continental Airlines, som ble kuttet av Lehman, falt 11 prosent i dag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,57% til 11.073,78

Nasdaq -0,64% til 2.311,16

S&P 500 -0,29% til 1.285,32

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere