*Nettavisen* Økonomi.

Oljeseier for investorene

Ny regler for rapportering av oljereserver vil gi investorene mer forutsigbarhet, mener oljebransjen.

24.01.07 11:35

- Det blir ryddigere forhold for investorene i oljesektoren, sier oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets til NA24.

Torsdag legger Oslo Børs frem nye regler for hvordan oljeselskaper skal rapportere oljereserver. Tønnessen har vært med i arbeidsgruppen og hele bransjen ønsker de nye reglene velkommen.

NA24 - din næringslivsavis

Alle oljeanalytikere NA24 har snakket med på Norske Finansanalytikeres Forenings seminar om «Mindre oljeselskaper på norsk sokkel» i Oslo mener investorene er vinnerne med de nye reglene.

Omfattende arbeid
Oslo Børs ble for noen år siden oppmerksom på at praksisen med å rapportere oljereserver har variert kraftig mellom de ulike oljeselskapene på børsen.

- De siste 18 månedene har vi jobber intenst med nye regler for hvordan oljeselskapene skal rapportere sine oljereserver, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hovedmotivet for de nye reglene er at investorer skal ha muligheten til å sammenligne de ulike oljeselskapene.

- Jeg har sett de første utkastene til de nye reglene. Vi har også gitt innspill til Oslo Børs på hva vi mener, sier finansdirektør Haakon Sandborg i DNO til NA24.

Han sier dette vil forbedre situasjonen for investorene, men legger til at hans selskap har levert god informasjon hele veien.

Enormt sprik
Tidligere praksis har gitt et enormt sprik i rapporteringen. Hvor mange av de små aktørene har rapportert inn «tenkte» reserver og de store som Statoil har rapportert «påviste» reserver.

- Selskapene kan fortsatt rapportere sikre og sannsynlige reserver. Så det vil fortsatt være en usikkerhet rundt denne problemstillingen, sier Sandborg til NA24.

De gamle reglene har først til at oljeknøttene - på papiret – har sett ut til nesten å ha like store reserver som oljegigantene. Dette vil børsen ha en slutt på.

- Dette er en fordel for industrien, men det blir spennende å se om det blir mer enhetlig når det gjelder rapporteringen av reserver, sier oljeanalytiker Gunnar Holen i Corporate Advice & Research (CAR) til NA24.

Likt for store og små
Oljeanalytiker John Olaisen i meglerhuset Carnegie mener de nye reglene kan slå ut for både store og små aktører i oljesektoren.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er tydelige forbedringspotensial for både store og små aktører i rapporteringen, sier han til NA24, og legger til at dette også gjelder for Statoil og Hydro.

Olaisen sier det blir spennende hvis oljegigantene må detaljrapportere deres reserver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.