*Nettavisen* Økonomi.

Oljeselskapene Wintershall og DEA vil slå seg sammen

Bragefeltet er blant eiendelene til Wintershall på norsk sokkel. Foto: Wintershall

Blir et av de største selskapene på norsk sokkel.

07.12.17 20:49

Kjemiselskapet BASF og LetterOne, som eies av den russiske oligarken Mikhail Fridman, har signert en intensjonsavtale om fusjon av sine olje- og gassvirksomheter, Wintershall og DEA.

Det fremgår av en pressemelding torsdag.

Begge selskapene har en betydelig tilstedeværelse i Norge, og produserer til sammen 150.000 fat oljeekvivalenter pr dag på norsk sokkel.

Les også: Russisk oligark kjøper seg ytterligere opp på norsk sokkel

Vil børsnoteres

«Ved å slå sammen disse to Tysklands-baserte aktivitetene ønsker morselskapene å skape grunnlag for ytterligere økonomisk vekst, optimalisere porteføljen til den fusjonerte virksomheten og skape synergier. Wintershall DEA vil få et betydelig vekstpotensial og bli et av de største uavhengige lete- og produksjonsselskapene i Europa», heter det i pressemeldingen.

På mellomlang sikt forventer BASF og LetterOne en børsnotering av Wintershall DEA, som blir Tysklands klart største oljeselskap.

Blir gigant på norsk sokkel

Til sammen har de to selskapene en produksjon på 150.000 fat oljeekvivalenter pr dag på norsk sokkel, 80.000 fra Wintershall og 70.000 fra DEA.

Til sammenlikning hadde Røkkes oljegigant Aker BP en produksjon på 118.000 fat pr dag i 2016.

Wintershall er en av de ledende operatørene på norsk sokkel og er blant annet operatør på Vega- og Brage-feltet, samt eiendeler på en rekka andre felt, inkludert Ivar Aasen og Edvard Grieg.

Les mer her: Oljesjef vil flytte oppgaver til land

DEA ble til gjennom en fusjon av oljevirksomhetene til tyske RWE og EON. Selskapet har også eierandeler på en rekke felt i Nordsjøen, og er dessuten operatør på feltet Dvalin.

DEA fikk nylig norske Maria Moræus Hanssen som toppsjef. Hennes fremtid må nå kunne betegnes som ganske usikker, ettersom det er Wintershall som vil utpeke administrerende direktør i det nye selskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag