NA24.no

Oljesikring ga børsfall

Sist oppdatert:
Gevinstsikring etter en svært oppløftende uke gjorde at Oslo Børs endte ned fredag.

Sjekk alle kursene her.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt tilbake 0,87 prosent til 380,34 poeng og avslutter dermed en sterk uke med tilbakegang. Investorene tok gevinst etter at aksjene på Oslo Børs steg med 4,30 prosent sist uke.

NA24 - din næringslivsavis

Statoil og Norsk Hydro ble de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Oljeprisen falt tilbake og dette drar tungvekterne med seg ned. I går hadde begge de to oljegigantene en fantastisk dag på børsen. Aksjekursene steg henholdsvis 4,4 prosent og 3 prosent.

I dag endte aksjene ned 1,85 prosent til 186 kroner og 2,79 prosent til 174 kroner.

Venter mye av Statoil

Norsk Hydro klarte å innfri de høye forventningene markedet hadde for andre kvartal. Under Eivind Reitens ledelse har selskapet levert rekordresultat ved hvert eneste kvartal. Mandag er det Helge Lund og Statoil sin tur til å vise hvordan det har gått de siste tre månedene. Alle venter knallsterke tall, men spenningen er knyttet til produksjonen.

- Hydro har jo kommet med sine tall og jeg tror ikke at det blir de store overraskelsene, sier analytiker Martin Mølsæter i First Securities til NA24 iMarkedet.

Mølsæter er som alle andre spent på produksjonsguidingen for selskapet, spesielt etter at Norsk Hydro kom med sitt varsel.

- Kan bli tøft å nå den produksjonen de har som mål, sier Mølsæter til NA24 iMarkedet og vil ikke ut med noen tall.

For andre kvartal venter analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier at Statoil har hatt en produksjon på 1,13 millioner fat daglig, men tror ikke selskapet vil nedjustere offisielt nå.

- Jeg tror de vil opprettholde produksjonsmålet på 1,2 millioner fat pr. dag i hele 2006, men tror det er blitt litt vanskeligere for dem å nå dette målet, sier Bjørgan til NA 24 iMarkedet.

Oljesikring
Nordsjøolje startet dagen godt over 75 dollar fatet, men falt tilbake 1,11 prosent til 74,18 dollar da Oslo Børs stengte handelen.

I går kveld fikk prisen på det sorte gullet et voldsomt løft som følge av en uttalelse fra oljeministeren i Venezuela. Hugo Chavez´s mann sa at OPEC står maktesløse i kampen mot den stigende oljeprisen, til det er den geopolitiske situasjonen for anspent.

Spenningen i Midtøsten har lagt press på oljemarkedet og ført til at oljeprisen har holdt seg rekordsterk. Nyheten om at FN trekker sine observatører ut av Libanon fikk ikke oljeprisen til å stige og det skyldes nok gevinstsikring etter nok en sterk uke. Opprørerne i Nigeria har dessuten også ført til bekymringer om redusert produksjon av olje.

Følg utviklingen i oljeprisen her.

Anbefaler taper
Gårsdagens store taper, Petroleum Geo Service, ble sendt opp 1,82 prosent til 335 kroner. Flere av meglerhusene mener at reaksjonen etter de svake tallene ble for sterk og at aksjen igjen er billig.

- Selskapet skuffet i går med EBIT (red. anm driftresultat) på 90 millioner dollar mot ventet 104 millioner dollar. Vi synes aksjen falt i overkant mye og anbefaler å kjøpe på kurser under 330 kroner. Mens kontraktseismikk var svakt, var multiklient meget sterkt, og vi tror derfor TGS kommer til å levere meget sterke andre kvartal, skriver Pareto Securities.

Meglerkollegaene i DnB NOR Markets mener også at selskapet har blitt for hardt straffet og opprettholder kjøpsanbefalingen med kursmål 380 kroner.

Yara var en annen tungvekter som klarte å stige på en generell svak børsdag. Ureaprisene har vært svært svake de siste ukene, men fallet virker å bremse opp og prisutviklingen er i ferd med å snu. Forventninger om en kortvarig etterspørselsvekst fikk Yara-aksjen til å stige 0,54 prosent til 92,25 kroner.

Møbeltopp
Møbelprodusenten Hjellegjerde endte på toppen av vinnerlisten. Aksjen steg hele 21,43 prosent, men det er verdt å nevne at det kun ble omsatt en børspost til en verdi av 6.800 kroner denne dagen.

Goodtech steg også på lav omsetning i aksjen, men en oppgang på 7,60 prosent var nok til å sikre selskapet andre plassen blant kursvinnerne.

Simrad Optronics fulgte opp med en oppgang på 6,67 prosent til 9,60 kroner.

Stepstone kunne legge frem et positivt resultat for andre kvartal. Selskapet økte omsetningen og resultatet og det var nok til at markedet sendte aksjekursen opp 5 prosent til 10,50 kroner.

Tanktungvekteren Frontline falt tilbake 2,45 prosent til 238,50 kroner, mens SeaDrill falt 1,88 prosent til 78,25 kroner. John Fredriksens lakseeventyr Pan Fish ble løftet 1,24 prosent til 6,51 på melding om stabil laksepriser.

Taperne
Fesil ble dagens taper med en nedgang på 8,14 prosent til 27,10 kroner. Det var kun 1.600 aksjer til en verdi på 43.260 kroner som byttet eiere og sendte kursen ned.

Otrum ble også rammet at laber interesse. Her ble 3.000 aksjer for 36.600 kroner omsatt og det gjorde at aksjekursen falt 7,58 prosent til 12,20 kroner.

Media & Research Group fulgte opp med et fall på 6,72 prosent. Det var meglerhuset Kaupthing som var den eneste selgeren i aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere