*Nettavisen* Økonomi.

Oljesmurt rally på Oslo Børs

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Fredagens oppgang sikret plusstegn for uken. Vinneren steg over 50 prosent.

28.08.09 18:09

Oslo Børs stiger rett til værs fredag etter at det endte godt i USA og Asia.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen klatret 1,62 prosent til 307,64 poeng, og sikrer dermed at uken ender i positivt fortegn.

På tross av børsfall både onsdag og torsdag er fredagens resultat 1,67 prosent høyere enn ved utgangen av forrige uke.

Oljesmurtrally
Børsen får hjelp av oljeprisen, som blir sendt oppover av de positive rapportene rundt den amerikanske økonomien. Ved råvarebørsen i London gikk oktoberkontraktene under hammeren for 73,22 dollar per fat. Det er om lag 3 dollar over nivået da Oslo Børs stengte torsdag.

Det har kommet flere positive makrotall fra USA denne uken, senest vedrørende konsumentenes forbruk.

Amerikanske konsumenter økte forbruket med 0,2 prosent i juli. Det er tredje måned på rad at forbrukerne bruker mer, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Les mer: Nå løsner de på livremmen

Tungvektere drar opp
StatoilHydro stiger 1,53 prosent til 135,00 kroner, og det er en bred oppgang for de øvrige tungvekterne på børsen. 14 av de 15 største selskapene, målt i børsverdi, kunne notere en oppgang.

De to største selskapene i John Fredriksens imperium har lagt fram sitt resultat etter andre kvartal, og begge knuser analytikernes forventninger.

Tankrederiet Frontline fikk en kontantstrøm på 112,9 millioner dollar fra driften og leverte et overskudd som ligger trygt over markedets mer pessimistiske forventninger. De gjør det også langt bedre på driften og er igjen i stand til å betale ut et utbytte.

Likevel endte aksjen med et fall på 1,90 prosent til 141,75 kroner etter å ha holdt seg i plus det meste av dagen.

Les mer Fantastiske Fredriksen

Riggselskapet Seadrill steg 3,96 prosent til 109,47 kroner. De klarte også å overgå tallknusernes antakelser etter andre kvartal. Torsdag ettermiddag presenterte de et resultat som lå trygt over konsensus i markedet, og ledelsen i selskapet er positive med tanke på utsiktene fremover.

Les mer: Seadrill tjente to milliarder

Vinnere
På toppen av Oslo Børs troner Teco Maritime. Selskapet har snudd underskudd til overskudd, og kan også vise til en positiv kontantstrøm. Aksjekursen steg utrolige 54,39 prosent til 1,76 kroner.

Andreplassen inntar Petrolia Drilling, som skjøt fart etter at det ble klart at administrerende direktør Lars Moldestad har kjøpt en million nye aksjer. Aksjene ble kjøpt til 0,43 kroner stykket. Børsen svarte med å sende aksjen opp 9,52 prosent til 0,46 kroner.

Tapere
Taperlisten toppes av Artumas Group. Aksjekursen har falt 99,33 prosent i år grunnet konkursfare og utspedning i forbindelse med konverteringen av et obligasjonslån. Aksjekursen ligger nå på kun et par øre, og siden aksjer må handles i hele øre vil det ofte komme ekstreme endringer i prisen. Aksjen falt 33,33 prosent til 2 øre.

Camillo Eitzen & Co og Opera havner også på den gale enden av spekteret. Begge blir straffet hardt etter at de har presentert svake tall for andre kvartal. Førstnevnte falt 11,71 prosent til 7,99 kroner på ganske tynt volum. Underskuddet vokste i andre kvartal og selskapet varsler at det vil komme en emisjon i et ledd for å finansieringsevnen.

IT-selskapet Opera kan vise til en kraftig forbedring i andre kvartal og overskuddet vokser. Samtidig kom selskapet med veldig forsiktige fremtidsutsikter, noe som skuffet markedet. Aksjekursen falt 20,93 prosent til 23,80 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag