NA24.no

Oljesmurte muskler

Sist oppdatert:
Stigende oljepris drar Oslo Børs rett opp.

FØLG KURSENE HER.

Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 2,65 prosent til 363,28 poeng.

NA24 - din næringslivsavis.

Oljeprisen har styrket seg utover torsdagen og nærmer seg igjen 70 dollar. Et fat nordsjøolje med levering i august passerte tidligere på dagen 70 dollar, men faller tilbake til 69,83 dollar ved lunsjtider. Skjerpet tone mellom USA og Iran gjør at markedet igjen sender prisen på det sorte gullet opp. I tillegg var gårsdagens oljelagre noe svakere enn ventet.

Drivstofflagrene var ikke like fulle som markedet hadde forventet, og dette fører til at drivstoffprisene umiddelbart steg 3 prosent i den amerikanske elektroniske handelen. Råoljeprisen reagerte med å stige en dollar pr. fat. Kjøresesongen er i gang for fullt i USA, og mye bilbruk fører til økt drivstofforbruk. Dermed følger oljemarkedet nøye med hvordan drivstofflagrene utvikler seg fra uke til uke.

En dollar koster samtidig 6,29 kroner, og fortsetter dermed å styrke seg mot de sammenlignbare valutaene.

Sterke oljeaksjer
Norsk Hydro er den mest omsatte aksjene ved lunsjtider og stiger 4,52 prosent til 162 kroner. Den sterke oljeprisen sammen med økte aluminiumspriser fører til at investorene igjen er interessert i å kjøpe Hydro-aksjer.

Investorene kaster seg også over Statoil-aksjene denne dagen, og sender kursen opp 4,79 prosent til 164 kroner.

DNO følger etter med en oppgang på 4,92 prosent til 12,80 kroner. Boringen ved en ny brønn i Nabrajah har begynt etter at det lille norske oljeselskapet med partnere har hatt problemer med tidligere brønner. Denne gangen prøver de seg ved brønnen Nabrajah-11 og de har kommet 742 meter ned siden oppstarten 16. juni.

Altinex klarer ikke følge oppgangen til de større oljeselskapene, men stiger likevel 1,63 prosent til 1,25 kroner. Skeptikerne i meglerhuset Kaupthing er den største nettokjøperen denne dagen, og står ved lunsjtider bak rundt 65 prosent av alle kjøpene.

Frontline-jubel
Den siste tiden har det vært stor interesse for tankrederiet Frontline. Aksjene stiger 6,83 prosent til 234,50 kroner etter at John Fredriksen og Tor Olav Trøim har begynt å få troen på tankmarkedet igjen. Duoen har kjøpt henholdsvis 100.000 og 50.000 aksjer i Frontline igjen.

- Jeg har ikke markedsført Frontline siden slutten av 2004, fordi jeg ikke har trodd på caset selv. Men nå er jeg glad for å kunne stå her med hånden på hjertet og fortelle deg hva vi ser, sa Trøim i et intervju med CNBC.

Den siste tiden har stortankratene begynt å nærme seg 100.000 dollar pr. dag, men nå tror Fredriksen og Trøim at det er bare begynnelsen på en større oppgang.

- Vi tror vi vil komme til å se et meget sterkt tredje kvartal og fjerde kvartal med VLCC-rater over 200.000 dollar pr. dag i fjerde kvartal, sa Trøim.

Sterke shippingaksjer
Golden Ocean Group, som også er dominert av Fredriksen, stiger 9,34 prosent, og topper dermed vinnerlisten. Tørrbulkratene er på vei opp igjen, og dette smitter også over på Jinhui Shipping, som er opp 5,33 prosent.

Green Reefers stiger 9,01 prosent, men der er svært liten omsetning i aksjen denne dagen. Birdstep er en annen aksje som gjør det godt i dag. IT-selskapet stiger 7,27 prosent.

To andre IT-selskap som også stiger denne dagen, er Tandberg Data og Tandberg Storage. Aksjene stiger henholdsvis 6,29 prosent og 2,50 prosent. Tandberg Data meldte at de har fått en avtale som kan være verdt 310 millioner kroner over tre år av en OEM-serverprodusent. Avtalen gjelder LTO3, som Tandberg Storage produserer.

Taperne
Grenland Group faller 2,90 prosent, og er så langt dagens taper. Det er kun omsatt én post, på hele 126.045 aksjer. Det er meglerhuset Pareto som meglet posten. Kitron følger etter, og faller 2,50 prosent. Nedgangen skyldes lav omsetning i aksjen.

Ignis faller 1,72 prosent. Det er meglerhusene Fischer Partners Fondskommision og First Securities som er de største nettoselgerne med henholdsvis 65,5 og 28,4 prosent.

Songa Offshore har kommet med dårlig nytt til markedet. Selskapets rigger, som er under ombygging og oppdatering, blir langt dyrere enn hva selskapet tidligere har meldt. Kostnadene vil overstige 170 millioner dollar fra opprinnelige 100 millioner dollar. Songa faller 1,86 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere