*Nettavisen* Økonomi.

Oljet milliardvekst

Godt hjulpet av oljebransjen økte salget av norske industrivarer med nær 90 milliarder kroner i fjor.

26.07.07 11:04

Statistisk sentralbyrå viser at salget av norske industrivarer økte med hele 19 prosent i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Det var særlig leveranser av plattformmoduler til oljeindustrien som gikk opp. Statistikken viser en salgsoppgang av varer fra industri og bergverk fra 457 til 544 milliarder kroner målt i løpende priser.

Det er særlig næringen som SSB litt kryptisk kaller «andre transportmidler» som utmerker seg mest, med en oppgang på 45 prosent fra 54 til 77 milliarder kroner. Næringen omfattes først og fremst av bygging av skip og oljeplattformer, og det var særlig innen bygging av plattformer og moduler til oljeindustrien at det var stor økning, ifølge SSB.

Innen produksjon av maskiner gikk verdien opp med 48 prosent, fra 28 til 41 milliarder kroner. Mye av oppgangen skal skyldes økte leveranser av maskinutstyr til oljeplattformer. Også store næringer som metallproduksjon, elektriske og optiske produkter og oljeraffinering og kjemisk industri opplevde god oppgangen, med en vekst på henholdsvis 28, 22 og 18 prosent.

Veksten har derimot ikke vært like stor i den største industrien her til lands, nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Her var veksten på bare fem prosent, fra 95 til 100 prosent, ifølge SSB. For bedrifter som driver med treforedling har det ikke vært like lyse tider, med en nedgang i solgt produksjon på fem prosent, fra 17 til 16 milliarder kroner i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.