NA24.no

Oljet opptur på børsen

Sist oppdatert:
Stigende oljepris var nok til å sende børsene rett opp.

Oljeprisen fikk seg et solid løft og det bidro til at investorene på Oslo Børs igjen kunne glede seg over en opptur. De to foregående dagene ble det norske aksjemarkedet rammet av et bredt fall.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag endte hovedindeksen opp 1,60 prosent til 418,38 poeng.

De store viser vei
Igjen var det gigantene som slo an tonen. De bidro alle til at Oslo Børs fulgte det sterke råvaremarkedet oppover. Viktigst var oppgangen i oljeprisen. Orkanen Gustav ble nedgradert til tropisk storm, men har likevel ført til bekymringer for forsyningssituasjonen. Retningen er nemlig mot Mexicogolfen.

Det er her rundt 20 prosent av USAs egenproduksjon av olje foregår, og flere oljeselskaper med blant annet Shell i spissen har startet å evakuere oljeinstallasjoner i Mexicogolfen. Selv om Gustav ble nedgradert så melder det amerikanske nasjonale orkansenteret at den kan bli oppgradert til en orkan igjen. Da med langt høyere styrke.

Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje sendt opp 1,46 prosent til 116,30 dollar per fat. Oppgangen kom i forkant av den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene.

StatoilHydro ble løftet 2,70 prosent til 167,40 kroner og det ble totalt omsatt aksjer for 1,4 milliarder kroner over børsen. Totalomsetningen på Oslo Børs havnet på 6,1 milliarder kroner onsdag.

Hever Fredde-aksje
Blant de andre tungvekterne steg Yara 2,51 prosent til 327 kroner, mens Telenor ble løftet 1,32 prosent til 84,30 kroner. Oppturen fortsetter for John Fredriksens Frontline som klatret 3,80 prosent til 314,50 kroner. Det er tredje dag på rad at tankrederiets aksjer stiger.

Et annet selskap i Fredriksen-sfæren er Seadrill. Det steg 2,25 prosent til 147,75 kroner. Royal Bank of Scotland har oppgradert anbefalingen i riggselskapet til kjøp fra hold. De mener at Seadrill er den eneste vekstcaset og de er også begeistret for utbytteutsiktene. Meglerhuset har et kursmål på 170,90 kroner per Seadrill-aksje.

Aker Solution har meldt om flere kontrakter de seneste dagene. Onsdag kunne meddele markedet at de skal levere borepakker til to av riggene til Sevan Drilling. Kontrakten er verdt 240 millioner dollar, eller rundt 1,3 milliarder kroner. Aksjen steg 1,32 prosent til 115,50 kroner.

Vinnerne
Det lille IT-selskapet Apptix steg 29,46 prosent til 4,79 kroner, men og toppet vinnerlisten. Oppgangen kom på et lite volum.

Ellers var det de kanadiske oljeselskapene som slo an. De små oljeselskapene Transeuro Energy og Questerre ble sendt opp hele 28 prosent til 1,92 kroner og 20,99 prosent til 14,70 kroner og 21,33 prosent til 1,82 kroner. Oljeselskapene er partnere i forbindelse med gassutvinning i Liard-bassenget i Britisk Columbia i Canada. Nå er oljeselskapene klare for å teste nye potensielle områder og de er optimistiske til fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere