Oljetopp får enda mer makt

Foto: (Scanpix)

Sjefen for det norske Oljefondet blir enda mektigere.

Ifølge Dagens Næringsliv blir sjefen for Statens Pensjonsfond Utland, Yngve Slyngstad, enda mektigere. En omorganisering av det såkalte Oljefondet fører til at Slyngstad selv tar jobben som investeringsdirektør, og dermed vil 1100 milliarder i renteinvesteringer og 300 milliarder i eksterne mandater sortere direkte under ham.

- I forvaltningsselskaper er det vanlig at investeringsdirektør og administrerende direktør er samme person. Men det er ikke enkeltpersoner som tar beslutninger alene av den grunn. Det er mange personer som tar dem. Slik vil det fremdeles være, sier Slyngstad i et intervju med DN.

De to andre investeringssjefene Petter Johnsen og Karsten Kallevig får ansvaret for henholdsvis aksjer og eiendom.

Vil ansette flere
Det er videre klart at Slyngstad vil ansette flere folk til å råde over den norske oljeformuen. Ifølge DN vil han ansette 50 nye analytikere fremover.

- Skal vi vite hva vi investerer i? Åpenbart. Da må vi bygge opp kompetanse og analysekapasitet. Vi må være ledende på selskapene vi invester i og bedre enn marginalinvestoren, sier han til DN.

Enorm formue
Den norske oljeformuen er i ferd med å bli enorm. Bred oppgang i de internasjonale aksje- og rentemarkedene ga Statens pensjonsfond utland en avkastning på 9,6 prosent, tilsvarende 264 milliarder kroner, i 2010.

Fondets markedsverdi er nå på 3080 milliarder kroner. Fondet fikk i fjor kritikk for å ha betalt ut en store bonussummer til en ekstern forvalter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.