- Før sanksjonene var Russland et veldig viktig marked for norsk ørret, sild og laks. Det er ikke noe tvil om at det vil være positivt for næringen hvis sanksjonene blir hevet, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til Nettavisen.

Siden august 2014 har det vært forbudt å eksportere fisk til Russland, som følge av sanksjonene som ble implementert i etterkant av Russlands annektering av Krim.

Det siste året før sanksjonene kom på plass, eksporterte Norge nærmere 300.000 tonn sjømat for 6,5 milliarder kroner til Russland i 2013. Bortfallet av Russland gikk spesielt hardt utover fiskeslag som ørret og sild, der Russland var klart største marked, men også lakseprisene falt kraftig.

Sanksjonskritiker og Putin-venn

Nå er det flere ting som tyder på at det russiske markedet igjen kan åpne seg for norske fiskeprodusenter. Det er blant annet takket være USAs kommende president Donald Trump og hans nye utenriksminister Rex Tillerson.

Les også: Trump: Rex Tillerson blir ny utenriksminister

Tillerson, som er toppsjef for oljeselskapet ExxonMobil, har tette bånd til Russlands president Vladimir Putin. Tillerson ble tildelt den russiske vennskapsordenen av Putin i 2013, og har uttalt seg negativt om sanksjonene mot Russland. Ifølge New York Times har selskapet hans milliarder av dollar å tjene på at sanksjone løftes.

- Det har allerede vært tegn til et politisk skifte i retning en normalisering av forholdet mellom USA, EU og Russland. Slik jeg ser det, vil valget av Donald Trump føre til en fortgang mot fjerning av sanksjonene. Det går i alle fall ikke andre veien, sier sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets til Nettavisen.

Fordobling av kvotene

Dette er spesielt positivt for sildefiskerne, siden de norske sildekvotene fordobles fra 370.000 i 2016 tonn til 780.000 tonn i 2017.

- Så langt har sildemarkedet ikke vært skadelidende fordi sildekvotene samtidig har falt de siste årene. Nå som sildekvotene går veldig opp, kan de eksisterende markedene fort bli mettet. Prisen på sild vil falle hvis det russiske markedet ikke åpner seg, sier administrerende direktør i Norsk sildesalgslag, Paul Magnus Oma, til Nettavisen.

Oma understreker at han ikke nødvendigvis støtter hevingen av sanksjonene av den grunn.

- Det finnes viktigere ting enn salg av fisk, som menneskerettigheter, men for sildenæringen er det uten tvil positive nyheter, sier Oma.

Aksje kan stige fem prosent

Også ørretprodusenter vil kunne tjene på at sanksjonene løftes. Norske Lerøy Seafood Group er et av Oslo Børs' mest verdifulle selskaper og verdens største produsent av oppdrettsørrett.

- Det hadde ikke vært forbauset meg om Lerøy stiger tre til fem prosent på børsen hvis det blir kjent at sanksjonene bli løftet. Det kan bety veldig mye for prisene, sier analytiker Tønseth.

Usikkert med laks

For norsk laks er det mer usikkert om hevingen av sanksjonene vil få en betyding. Lakseprisene er allerede svært høye og fallet i den russiske rubelen siden 2014 innebærer at laks nå er mye dyrere for russiske forbrukere. Tønseth tror likevel på en effekt.

- Jeg tror ikke laksekonsumet i Russland kommer tilbake til nivået fra 2013 umiddelbart, men det skal fort opp 10-20 prosent hvis sanksjonene heves. Det kan føre til at lakseprisene stiger med et par kroner, sier han.