NA24.no

Oljevotering nærmer seg

Sist oppdatert:
Senator Pete V. Domenici mener Senatet kan få votert over åpningen av amerikansk sokkel i juli.

Det andre kammeret i den amerikanske Kongressen, Representantenes hus, vedtok for en uke siden et lovforslag som kan medføre åpning av store deler av USAs kontinentalsokkel for boring etter olje og gass. I dag er 85 prosent av landets sokkel «fredet».

NA24 - din næringslivsavis

Det har imidlertid lenge vært klart at det er i Senatet kampen om det mer enn 20 år gamle moratoriet vil stå. Moratoriet gjør at kun områder utenfor Alaska og i den vestlige og sentrale delen av Mexico-gulfen i dag er åpnet for boring etter olje og gass.

- Jeg er fortsatt optimistisk i forhold til at vi kan vedta en lov i Senatet i juli, sier den republikanske senatoren Pete Domenici som representerer delstaten New Mexico i en uttalelse ifølge Dow Jones Newswires.

Smalere lov
Mens forslaget som passerte Representantenes hus vil åpne for boring inntil 100 miles fra USAs kyster, sågar 50 miles dersom delstatene selv ønsker, er forslaget som ligger til behandling i Senatet langt smalere.

Et vedtak av om enn et smalere forslag vil uansett åpne veien for en felles komitébehandling mellom Huset og Senatet, hvor en felles lovtekst kan bli hamret ut.

Forslaget som i dag ligger til behandling i Senatet, tar utgangspunkt i å åpne deler av de føderale farvannene i den vestligste delen av området som er definert som den østlige delen av Mexico-gulfen. Området har fått navnet Lease 181. Forslaget er foreløpig blitt hengende på grunn av uttalt motstand fra en gruppe ledet av to senatorer fra Florida.

Lease 181 området ligger på grensen mellom Florida og Louisianas farvann og skal ifølge anslag kunne inneholde 6 billioner kubikkmeter gass og 1 milliard fat med olje. Den føderale regjeringen har allerede åpnet for tildeling i Lease 181-området, men dette må behandles i Kongressen.

Ønsket i Senatet skal også være en bredere åpning for leteboring på amerikansk sokkel i lys av landets ønske om lavere bensinpriser og økt uavhengighet på forsyningssiden.

Trenger 60
Floridas to senatorer, Bill Nelson og Mel Martinez, har signalisert klart at de vil gjøre det de kan for å motarbeid en åpning for leteboring nærmere Florida, og ønsker en avstand på 260 miles utenfor delstatens vestkyst. De vil forsøke å stoppe lovforslaget ved en såkalt filibuster .

Det betyr at Domenici må få med seg minst tre femtedeler av senatets totalt 100 senatorer for å få lovforslaget gjennom. Da kan nemlig flertallet i senatet stoppe filibusterne.

Det er også klart at det må gjennomføres forhandlinger med de andre delstatene med kystlinje. Gulfstatene med Louisianas senator Mary Landrieu i spissen ønsker å få en del av royaltyinntektene fra områdene utenfor egen kyst. Disse tilfaller i dag de føderale myndigheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere