NA24.no

Ompa til de dør

Sist oppdatert:
Østerrike begynner å få et forklaringsproblem.

(NA24 KOMMENTAREN ) Lederhosen, jodling, Adolf Hitler, Arnold Schwarzenegger, Natasja Kampusch og Josef Fritzel. Den østerriske turistforeningen begynner å få et alvorlig forklaringsproblem.

NA24 - din næringslivsavis

Jeg burde i rettferdighetens navn kanskje ha nevnt Sigmund Freud, men en sexfiksert drømmetyder er vel det siste Østerrike trenger å vedkjenne seg akkurat nå. Når det er sagt har jeg full forståelse for at en oppvekst i alpelandet kan få noen og en hver til å engasjere seg i menneskesinnets kompleksitet.

Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på det, men det har alltid vært noe creepy med Østerrike. Bak en blankpolert fasade ulmer noe brunbeiset, uniformert, forknytt og avvikende. Litt som Speideren, egentlig.

Mitt første møte med ompalandet var under VM i fotball. Selv da fikk jeg, nærmest intuitivt, en guffen følelse. Jeg var selvsagt for liten til å rasjonalisere, mer som et dyr som instinktivt været fare. 30 år senere er det nifst å se hvor mye Josef Fritzel minner om 70 og 80 tallets østerrikske fotballhelt, Hans Krankl. Den kjølige, avstumpede auraen, de stikkende øynene og selvsagt; den obligatoriske barten.

Man skulle jo tro at selve kjennemerket til en annen berømt østerriker ville satt et endelig punktum for hårpryd under nesen, men barten har vist seg å være forbløffende seiglivet. På landet har den vel stort sett levd sitt eget liv. Der kan de jo ikke vente med å tre inn i de voksnes rekker, uten at jeg helt forstår denne bråhasten med å legge ungdomstiden bak seg. Den stadig lengre perioden mellom konfirmasjonen og stasjonsvognen må jo kunne sies å være en av samtidens mer tiltalende tendenser, men bygdeungdommen virker totalt uinteressert. Hva er det de er redd for? Å bli nektet på polet? De lager jo all spriten sin selv, så det kan ikke være det heller.

Men også i mer urbane strøk har barten for lengst fått en ironisk renessanse. Her er det egentlig ikke barten, men eieren det står og faller på. Den samme barten kan gå like rett hjem i sambandet til Åge, som på homseklubb i New York, det er bare et spørsmål om hvem som bærer den, og med hva slags verdighet. Hvis et slikt ord i det hele tatt kan brukes i denne sammenhengen. Og hvem orker vel egentlig å forholde seg til slik innfløkt tvetydighet? Nei, med tanke på alt trendbryderiet, og ikke minst oppsynet til stadig flere berømte østerrikere, er nok heller nulltoleranse veien å gå på bartens vegne.

Tragedien i en rolig Amstettengate har avdekket den ene grusomheten etter den andre. Hva slags byplanleggere er det egentlig som godkjenner slik forstadsarkitektur? Det kan ikke ha vært så lett for barna heller. På generelt grunnlag kan det slås fast at innavl bør unngåes. Det er ingen hemmelighet, selv om nazistene la lokk på det, at Hitlers egen stamtavle i så måte er svært tvilsom. Han hadde også et mistenkelig intimt forhold til sin egen niese, som han forøvrig hold innesperret i leiligheten sin. Der tok hun til slutt tok livet av seg med Hitlers pistol. Jeg skal selvsagt ikke male fanden på veggen, men hvis Tyskland går inn i en ny depresjon og sønnen/barnebarnet til Josef Fritzel flytter over grensen og engasjerer seg politisk, kan verdenssamfunnet gjøre klokt i å følge litt ekstra nøye med.

Til å være et lite land ingen egentlig vet noe om, har Østerrike klart å bli sørgelig berømt. Det eneste positive bidraget jeg kan komme på i farten er den internasjonale suksessromanen om gjeterjenta Heidi. Den var jo litt søt. Hva? Det var Sveits, sier du? Ok...La meg tenke... Jo! Nå har jeg det: Toblerone!

Nei? Du verden. Stakkars Sveits. Norge blir riktig nok forvekslet med Sverige fra tid til annen, men det er jo til å leve med. Sveitserne derimot burde se og få dratt i gang en internasjonal opplysningskampanje med det samme.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at det haster.

SatiriConser hver uke på ukens nyhetsbilde for NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere