*Nettavisen* Økonomi.

Omstridt, norsk sjef går fra Microsoft

Regnskapsbråket i Fast fører til oppsiktsvekkende oppsigelse fra John M. Lervik

23.01.09 13:54

John Markus Lervik har sagt opp stillingen som administrerende direktør i Fast. Det innebærer at han nå slutter i Microsoft. Det får NA24 bekreftet fredag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Lervik har ledet det som har vært det absolutt ledende norske IT-selskapet. Med sin søketeknologi, konkurrerte Lervik & Co. med de store søkekanonene, som Google og Yahoo.

Omstridt etter regnskapsbråk
Det er ingen tvil om at John M. Lervik har vært en meget omstridt toppsjef den siste tiden. Det har vært stilt spørsmålstegn ved regnskapsføringen til Fast over flere år, hvor også de kontroversielle investorene Thomas Fussell og Robert Keith var i styret. Regnskapsbråket rundt Fast har også blitt belastende og Lervik slutter av hensyn til familien.

- Jeg har sagt opp min stilling i Microsoft. Bakgrunnen for det er sammensatt: Jeg ledet Fast fra det var en liten oppstartbedrift og fram til Microsofts kjøp for vel ett år siden. Jeg er på den ene side stolt over hva vi har fått til; på den annen side har dette kostet mye i form av ekstremt mye reising og lite tid sammen med familien, sier John Markus Lervik.

Og han fortsetter:

- De interne prosessene rundt regnskapsendringene vi måtte gjøre for 2006 og 2007, har også vært krevende. Mediaeksponeringen som kom som et resultat av dette har også medført en betydelig merbelastning - særlig for min familie, sier Lervik.

Microsoft er ganske klare på hva som er årsaken til at John M. Lervik måtte gå fra Microsofts datterselskap Fast.

- Etter en større gjennomgang av den tidligere finansielle praksisen, som førte til endringen av Fasts 2006 og 2007-resultat, er det gjort tiltak for å forsikre at slike problemer ikke vil skje igjen. Etter konklusjonen av denne prosessen, har John M. Lervik valgt å trekke seg fra Microsofts Fast-datterselskap, heter det i meldingen fra IT-giganten.

Regnskapsrotet til Fast vekket stor oppsikt og har medført at Økokrim gjennomførte en razzia mot selskaps lokaler i oktober i fjor. Det kom etter en siktelse det norske morselskapet og den internasjonale avdelingen til Fast, Fast Search & Transfer International.

Les mer: Razzia mot Fast

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fikk Microsoft på kroken
Fast ble kjøpt av Microsoft for rundt ett år siden. Selskapet var da et av Norges største flaggskip innen internett og IT.

- Når det er sagt, så er tidspunktet for transisjonen god: De ansatte i Fast er nå vel integrert i Microsoft, søkesatsningen har meget godt momentum og vil fortsatt bli ledet ut fra Norge med Bjørn Olstad i spissen, sier Lervik.

Den avgåtte Fast-sjefen har ikke lagt noen planer for hvor han skal videre.

- For min del har jeg ingen kortsiktige planer utover at jeg de kommende månedene skal tilbringe mye tid sammen med familien, sier John M. Lervik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sier opp 5.000
Torsdag falt Microsofts aksjekurs med nesten 12 prosent, til det laveste nivået siden starten på 1998. Grunnet svake signaler til markedet.

Microsoft fikk et resultat på 4,17 milliarder dollar eller rundt 47 cents per aksje i selskapets andre kvartal. Grunnet avvikende regnskaps år ble kvartalet avsluttet 31. desember 2008. Omsetningen havnet på 16,63 milliarder dollar.

I samme periode året før havnet resultatet på 50 cents per aksje fra en omsetning på 16,4 milliarder dollar.

Analytikerne ventet ifølge Thomson One at resultatet ville havne på 0,49 dollar per aksje.

Selskapet til Bill Gates har planer om å redusere de årlige kostnadene med 1,5 milliarder dollar, og varsler at de vil kutte antallet jobber med 5.000 de neste 18 månedene. Rundt 1.400 risikerer oppsigelse.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag