NA24.no

Omstridt oljesjef går

John Browne slutter som sjef for oljegiganten BP ved utgangen av juli. Ettermælet er omstrid.

HOUSTON (NA24): BP melder fredag at Browne ved utgangen av juli blir erstattet som konsernsjef av Tony Hayward, som nå er sjef for leting og produksjon.

Det var allerede klart at Brown var på vei ut, men planen var at han skulle sitte ut 2008, til selskapets pensjonsgrense. Han har vært i BP siden 1966, og ledet selskapet siden 1998,

Brownes ettermæle ville nok vært bedre om han hadde sluttet for et par år siden. Som sjef for BP har Browne over tid vist gode økonomiske resultater, og har også, med et visst helt, klart å gi selskapet en grønnere profil enn mange andre oljeselskaper.

Men BP har i det siste fått betydelig kritikk i USA, spesielt for det mange oppfatter som en sviktende sikkerhetskultur. I mars 2005 ble 15 personer drept og 180 skadet da et raffineri nær Houston eksploderte. I ettertid har det vært fokusert på sviktende rutiner.

I fjor måtte en betydelig produksjon stenges i Alaska på grunn av store korrosjonsproblemer på rørledninger. Også her fikk BP kritikk for sine rutiner.

På toppen av det hele beskyldes selskapet for å ha drevet med prismanipulering i bensinmarkedet, og dette kan ende med rettslige konsekvenser i USA.

Aksjemarkedet ser uansett ikke ut til å sørge over Brownes avgang. Så langt fredag er BP-aksjen opp over 4 prosent i et generelt positivt marked for oljeaksjene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere