NA24.no

(Scanpix)

Onsdag kan gi en stor renteoverraskelse

Sist oppdatert:
Større sannsynlighet for rentekutt enn rentehopp fra Gjedrem onsdag.

23. juni klokken 14.00 publiserer Norges Bank sin rentebeslutning og ny renteprognose.

- Ingenting overrasker mer i morgen enn en økning av styringsrenten, mener Nordeas sjefanalytiker.

- Kan du gjenta det du sa nå?

- Gjerne, jeg blir mer overrasket dersom sentralbanksjef Svein Gjedrem hever renta i morgen, enn at han kutter den, sier Erik Bruce i Nordea til NA24.

Få rentedommen på sms klokken 14 i dag

Opp, men ikke før 2011
Uttalelsen kommer sannsynligvis som en overraskelse på de fleste, for Svein Gjedrem har i hele år varslet at renten skal sakte, men sikkert opp.

Bruce forklarer utsagnet sitt slik:

- Hovedårsaken til at jeg er temmelig sikker på at Gjedrem ikke hever renta nå ligger i tre fundamentale forhold. Lav innenlandsk vekst, høyere pengemarkedsrente enn forventet, samt lavere renteforventninger i utlandet, sier Bruce.

Han mener at disse forholdene faktisk gjør et rentekutt mer sannsynlig enn ett hopp.

- Det vil ikke være noen bombe hvis Gjedrem faktisk setter ned renta i morgen. Bakgrunne for det er at pengemarkedsrenten er betydelig høyere enn det som ligger i Norges Banks nåværende prognoser, sier Bruce.

Sikker på urørt rente
I likhet med resten av markedet tror imidlertid Bruce det er liten sannsynlighet for kutt eller hopp. ”Alle”, også Bruce, mener det er svært sannsynlig at Gjedrem ikke rører styringsrenten på rentemøtet onsdag.

- Er du sikrere nå enn noen gang tidligere?

- He-he, den uttalelsen har jeg brent meg på før, så du får ikke de ordene i min munn. Men jeg er veldig sikker på Gjedrem ikke ører rente onsdag, smiler Bruce.

Han tror styringsrenten vil bli stående på stedet hvil og at Gjedrem først gjør alvor av sine varsler om rentehopp i løpet av første kvartal 2011.

Utsatt renteøkning og lavere rentebane
I en mer detaljert analyse begrunner sjefanalytikeren sitt standpunkt slik:

- Svakere vekst hjemme, lavere renteforventninger ute og økte påslag i pengemarkedet tilsier at Norges Banks nye renteprognose gir en mer moderat renteoppgang enn den gamle. Mest sannsynlig legger Norges Bank til grunn at påslagene i pengemarkedet holder seg godt over det normale framover. I så fall kommer første renteøkning i første kvartal 2011, i stedt for tredje kvartal 2010 som lå i renteprognosen fra mars, skriver Bruce.

Fram til tidlig 2011 regner han med at Norges Bank anslag noenlunde i tråd med det som er priset inn.

- Gjennom 2011 regner vi med at renteprognosen til Norges Bank vil ligge over det som prises inn. Men Norges Bank prognoser såpass langt fram vil neppe påvirke markedets forventninger. Et signal om at det ikke blir noen renteøkning i år vil i stor grad bekrefte det som er priset inn.

Det er risiko for at Norges Bank nedjusterer vekstprognosen mindre og antyder første økning i fjerde kvartal i år. I så fall kan vi få høyere forwardrenter og sterkere NOK. Vi mener sjansen for at Norges Bank skal trekke markedet ned er mindre, skriver Bruce.

Bruce tror renten holdes uendret på 2,0 prosent samtidig som sentralbanken publiserer en renteprognose som viser en mer forsiktig renteoppgang enn den forrige renteprognosen fra mars.

Svakere vekst trekker ned
- Den største utfordringen denne gangen er å vurdere hvordan Norges Bank syn på innenlandsk etterspørsel, vekst og kapasitetsutnyttelsen har endret seg. BNP-veksten i første kvartal i år var på nedsiden av Norges Banks anslag. I tillegg antyder både det regionale nettverket og svake forbrukstall en veldig forsiktig vekst i andre kvartal. Vi regner med at Norges Bank har nedjustert anslaget for fastlands BNP i andre kvartal med ett halvt til trekvart prosentpoeng. Vi tror ikke Norges Bank har nedjustert anslaget på kapasitetsutnyttingen tilsvarende fordi arbeidsledigheten i stor grad har utviklet seg som ventet. Likevel trekker lavere kapasitetsutnyttelse ned rentebanen mot slutten av året og inn i 2011 med 15 basispunkter, skriver Bruce.

Den siste oljeinvesteringstellingen tilsier at Norges Bank oppjusterer anslaget på oljeinvesteringene i 2011 markant. Det gir høyere vekst i 2011 og fjerner behovet for lavere renter som følge av at Norge kommer inn i 2011 med lavere BNP og kapasitetsutnytting.

Lavere renter ute trekker ned
NOK har den siste tiden vært noe svakere enn ventet i marsrapporten og Bruce tror at en svakere NOK isolert sett tilsier noe høyere renter framover.

- På den annen side har renteforventningene ute falt markant. Det betyr at Norges Bank må holde lavere renter for å unngå NOK styrking. Vi gjør som Norges Bank og slår effekten av de to forholdene sammen, altså renter ute og kronekursen. På kort sikt dominerer effekten av noe svakere NOK og dermed trekkes renteprognosen noe opp, men etter hvert dominerer lavere renter ute og faktorene bidrar til å trekke prognosen ned, skriver Bruce.

Internasjonal utsikter
Som ventet Norges Bank la vekt på usikkerheten knyttet til utviklingen i eurosonen på siste rentemøte.

- Vi tror imidlertid Norges Bank følger sitt vanlige mønster og lener seg på prognosene til IMF/OECD i sitt hovedscenario. De har ikke blitt mer negative siden mars rapporten snarere tvert imot. I sum tror vi ikke Norges Banks har endret syn på veksten ute siden mars, skriver Bruce.

Inflasjon nøytral
Norges Bank pleier å summere overraskelser i utviklingen i mer diskret inflasjonsimpulser som løpende inflasjon og produktivitets- og lønnsvekst. Både løpende i inflasjon og produktivitet har vært om lag på Norges Bank anslag.

- Også de sentrale lønnsoppgjørene er rimelig i tråd Norges Banks anslag for en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 3,5 prosent i år, skriver Bruce.

Rentepåslaget har økt
Ifølge Nordea ligger tre måneders pengemarkedsrente nå nesten 70 basispunkter over forventet styringsrente de neste tre månedene.

- Dette er 40 basispunkter over det Norges Bank ventet i mars rapporten. Vi antar at Norges Bank i noen grad ser avviket (rentepåslaget) som midlertidig, men tror likevel de venter høyere rentepåslag også framover enn det de gjorde i mars. Vi legger til grunn at de tror på 20 basispunkter høyere rentepåslag enn i mars det neste året, men at avviket etter vært avtar. Følger vi tidligere praksis fra Norges Bank tilsier det faktisk 20 basispunkter lavere styringsrente. Husk at det er pengemarkedsrente, og ikke styringsrenten, som er avgjørende for renten overfor forbrukerne og bedrifter, sier Bruce til NA24.

I sum klart lavere renteprognose...

- Lavere vekst hjemme, økt rentepåslag, lavere renteforventninger ute gjør at Norges Bank trekker ned renteprognosen sammenlignet med mars, oppsummerer Nordeas sjefanalytiker.

Få rentedommen på sms klokken 14 i dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere